Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki
Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa).
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 4 papryki,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny),
- 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami),
- przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku,
- zielenina do posypania: natka, kolendra lub szczypiorek,
- tylko 3. faza: łyżka oliwy z oliwek (lub tahini) oraz łyżka posiekanych orzechów włoskich na 1 porcję zupy.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
- Bakłażany i paprykę pokroić na kawałki (nie muszą być ładne i równe, bo i tak zostaną zmiksowane). Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
- Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.
- Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać wywarem z włoszczyzny, dodać posiekane cebule, czosnek, pomidory i przyprawy.
- Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować na krem i podawać.
- Porcję zupy dowolnej wielkości posypać zieleniną (faza 1.) lub polać oliwą z oliwek i posypać orzechami i zieleniną (faza 3.)
Mój komentarz:
Ta zupa składa się z samych warzyw, dlatego można ją jeść do woli, także na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Jeśli ma być spożywana w fazie 3., trzeba dodać do niej jakieś zdrowe tłuszcze – w przepisie proponuję oliwę z oliwek/tahini i orzechy włoskie, ale mogą to być też pestki dyni, słonecznika, migdały czy dowolny olej typu lniany, z awokado itp.
Przepis powstał na bazie inspiracji podobnym na blogu Cooking for Emily. W ogóle pieczone warzywa to świetny patent na zupę – wystarczy upiec dynię, buraki, cukinię, kalafior, pomidory, czosnek itd. i potem zmiksować z warzywnym wywarem. Pieczenie wydobywa z warzyw słodki smak i dlatego tego rodzaju zupy świetnie smakują, a ich smak można oczywiście świetnie podkręcić odpowiednimi przyprawami i dodatkami. A jeśli chcemy z porcji zupy zrobić pełne danie, wystarczy dodać dowolne białki np. pół szklanki ugotowanej cieciorki oraz ziarna, np. kromkę chleba żytniego (faza 1.).
One Comment
Pingback: