Przepisy

Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki

Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa). 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej. 

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 4 papryki,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny),
  • 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami),
  • przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku,
  • zielenina do posypania: natka, kolendra lub szczypiorek,
  • tylko 3. faza: łyżka oliwy z oliwek (lub tahini) oraz łyżka posiekanych orzechów włoskich na 1 porcję zupy.
  1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
  2. Bakłażany i paprykę pokroić na kawałki (nie muszą być ładne i równe, bo i tak zostaną zmiksowane). Rozłożyć na papierze do pieczenia i wstawić do piekarnika.
  3. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni.
  4. Upieczone warzywa przełożyć do garnka, zalać wywarem z włoszczyzny, dodać posiekane cebule, czosnek, pomidory i przyprawy.
  5. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Zmiksować na krem i podawać.
  6. Porcję zupy dowolnej wielkości posypać zieleniną (faza 1.) lub polać oliwą z oliwek i posypać orzechami i zieleniną (faza 3.)

Mój komentarz:
Ta zupa składa się z samych warzyw, dlatego można ją jeść do woli, także na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Jeśli ma być spożywana w fazie 3., trzeba dodać do niej jakieś zdrowe tłuszcze – w przepisie proponuję oliwę z oliwek/tahini i orzechy włoskie, ale mogą to być też pestki dyni, słonecznika, migdały czy dowolny olej typu lniany, z awokado itp.

Przepis powstał na bazie inspiracji podobnym na blogu Cooking for Emily. W ogóle pieczone warzywa to świetny patent na zupę – wystarczy upiec dynię, buraki, cukinię, kalafior, pomidory, czosnek itd. i potem zmiksować z warzywnym wywarem. Pieczenie wydobywa z warzyw słodki smak i dlatego tego rodzaju zupy świetnie smakują, a ich smak można oczywiście świetnie podkręcić odpowiednimi przyprawami i dodatkami. A jeśli chcemy z porcji zupy zrobić pełne danie, wystarczy dodać dowolne białki np. pół szklanki ugotowanej cieciorki oraz ziarna, np. kromkę chleba żytniego (faza 1.).

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *