jak przyspieszyć metabolizm
Po diecie

Inspiracje dla fazy 4. diety przyspieszającej metabolizm (5)

Sezon na truskawki trwa tak krótko, że rozsądek nakazuje wykorzystać dostępność tych pysznych owoców w jak największym stopniu, póki są.

Wszystkie zamieszczone poniżej pomysły przeznaczone są dla osób, które zakończyły dietę przyspieszającą metabolizm i chcą zachować swoją wagę (4. faza diety) oraz dla wszystkich osób, które chcą odżywiać się smacznie, zdrowo i bez ryzyka przytycia.

Truskawki świetnie komponują się z nabiałem. Dlatego większość przepisów zawiera jogurt grecki, który jest najkorzystniejszy dla naszego metabolizmu (a nie np. śmietanę).

Deser jogurtowy
Do miseczki włożyć kilka łyżek jogurtu greckiego, na nim ułożyć truskawki (może też dodać kawałki kiwi lub pomarańczy, co podniesie nie tylko walory smakowe, ale także wizualne deseru). Posypać całość płatkami owsianymi podprażonymi na patelni (można do nich dodać trochę stewi lub ksylitolu).

Koktajle
Szklankę truskawek zmiksować ze połową szklanki mleka migdałowego lub kokosowego – wyjdzie z tego jedna porcja koktajlu. Możemy dosłodzić stewią lub ksylitolem. Opcjonalnie, dla podkręcenia smaku można dodać (do wyboru): odrobinę skórki otartej z cytryny/soku cytrynowego, szczyptę kardamonu lub cynamonu, ekstrakt lub nasiona wanilii, listki mięty.

Lody
To jest naprawdę fajny patent na zdrowe i szybkie lody. Szklankę truskawek zamrozić, a następnie zmiksować z połową szklanki jogurtu greckiego. Powstanie w ten sposób masa konsystencją przypominająca lody. Można dosłodzić do smaku stewią lub ksylitolem. Jeśli nie mamy dobrego miksera, który poradzi sobie z zamrożonymi truskawkami, możemy użyć owoców na wpół zamrożonych, tzn. już zmrożonych, ale jeszcze nie zamarzniętych na kamień.

Z brązowym ryżem
Danie śniadaniowe lub lekki lunch. Szklankę ugotowanego brązowego ryżu włożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć klika garści truskawek, w całości lub zmiksowanych. Na to wyłożyć 3 łyżki jogurtu greckiego. Posypać drobno posiekanymi orzechami laskowymi lub wiórkami kokosowymi podprażonymi na patelni.

Sałatka

  • 30 dag truskawek
  • 30 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 100 gram szpinaku (lub główka sałaty)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 czerwona cebula
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa i owoce dokładnie umyć i osączyć z wody. Szpinak (lub sałatę) wyłożyć na talerz. Truskawki pozbawić szypułek, przekroić na połowy i dodać do reszty składników. Posypać orzechami włoskimi. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplasterki i dodać do całości. Sałatkę oprószyć solą, pieprzem i polać octem balsamicznym.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *