Sałatka jajeczna z porem
Smaczna, prosta i szybka do zrobienia sałatka idealnie wpasowująca się w klimat świąt, a jednocześnie podkręcająca metabolizm – składa się z samych zdrowych składników!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad lub kolację. Składniki na 3 porcje.
Składniki:
- 3 jaja eko,
- 1 por (tylko biała część),
- 3 ogórki kiszone,
- pół pęczka natki,
- 3 czubate łyżki domowego majonezu,
- sól, pieprz do smaku.
- Jaja ugotować na twardo. Wystudzone pokroić w kostkę.
- Por pokroić na plasterki i na sitku sparzyć gorącą wodą.
- Ogórki pokroić w kostkę. Natkę posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić do smaku.
Mój komentarz:
Tradycyjny smak kuchni polskiej – chyba większość z nas lubi tego typu sałatki. Można ją zjeść na obiad z dodatkiem jeszcze jakichś warzyw (np. zupy kremu) i owocem lub na kolację z kromką chleba żytniego.
Możemy pokusić też o inne warianty – np. dodać do sałatki koperek, ugotowane pieczarki lub ugotowaną żółtą fasolkę szparagową.