Przepisy

Pączki pieczone (z mąki orkiszowej, bez cukru i jaj)

Oto pączki w wersji lekkiej: pieczone, dzięki czemu nie są przesiąknięte tłuszczem, wegańskie, czyli bez masła, mleka i jaj. Po prostu pączek w ultra lekkiej i przyjaznej dla metabolizmu wersji. 

Danie 4. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Można – jeśli ktoś ma ochotę – w ramach diety zrobić odstępstwo w ramach Tłustego Czwartku 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej*,
  • 100 ml letniej wody,
  • 8 g drożdży instant,
  • 5 łyżek ksylitolu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 szklanka purée z batatów, dyni lub marchwi**,
  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • do faszerowania: domowy dżem z owoców i ksylitolu,
  • do dekoracji: ksylitol zmielony na puder lub lukier z ksylitolu i wody, ewentualnie skórka pomarańczowa smażona z ksylitolem.

* można też użyć mąki orkiszowej pełnoziarnistej, z zasłyszanych opinii wynika, że z niej również wychodzą smaczne pączki

** pure = ugotowane i dokładnie zmiksowane warzywa

  1. Wszystkie składniki poza purée z batatów i olejem kokosowym odmierzyć, włożyć do miski i zagniatać ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówką do ciasta drożdżowego przez 1 – 2 minuty.
  2. Następnie dodawać po jednej łyżce purée z batatów i zagniatać kolejne 3 – 5 minut do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do dłoni.
  3. Wtedy dodawać po jednej łyżce oleju i zagniatać ciasto kolejne 3 – 5 minut, a gdy będzie odchodzić od dłoni przełożyć do delikatnie oprószonej mąką miski i odłożyć na 1 godzinę do wyrastania.
  4. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na placek grubości 0,5 – 1 cm i wykrawać z niego kółka. Do środka każdego wkładać łyżeczkę dżemu, sklejać i formować w kuleczkę. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryć czystą ściereczką, kiedy wszystkie pączki będą gotowe zostawić do wyrastania na pół godziny.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wsunąć wyrośnięte pączki i piec przez 15 – 18 minut. Następnie wystudzić i dekorować wg uznania.

Mój komentarz:
Przepis pochodzi z Jadłonomii, jedynie dopasowałam go nieco do zasad diety. Powiem tak – jest to pewna wariacja na temat pączków, bardziej niż tradycyjne pączki, całkiem smaczna i udana (w mnie domownicy tak się na nie rzucili, że nawet okruszek nie pozostał). Na pewno dodatek lukru oraz skórki pomarańczowej bardziej zbliża je do oryginału, a bez tego smakują bardziej jak słodkie drożdżowe bułeczki. Ja jednak cenię sobie spokój sumienia, widząc, że jem (ja i moja rodzina) słodkości zdrowe i przyjazne dla metabolizmu, które jak to się mówi, nie pójdą w biodra 😉

Pobierz bezpłatnego e-booka

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 8 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

4 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *