
Kokosowe brownie
Mocno czekoladowe, lekko kokosowe, pyszne brownie. Wypiek iście luksusowy, mimo że dietetyczny. Wg opinii czytelniczki: „brownie kokosowe pomaga przetrwać dietę, jest tak dobre że w ogóle nie myślę o innych słodyczach i piekę je co tydzień.”
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub śniadanie – składniki na 12 porcji.
Składniki:
- 150 g oleju kokosowego nierafinowanego,
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao,
- 170 g ksylitolu,
- 3 jaja w temperaturze pokojowej,
- 100 g mąki kokosowej,
- szczypta soli,
- opcjonalnie: łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni.
- Olej kokosowy podgrzać i wymieszać z kakao.
- Jaja krótko zmiksować z ksylitolem (tylko do połączenia składników).
- Olej z kakao oraz jaja z ksylitolem wymieszać, dodać resztę składników (w tym momencie masa mocno stężeje, co jest sprawką oleju kokosowego).
- Małą foremkę (np. 20 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią masę. Ze względu na gęstość, można to zrobić ręką. Powierzchnię wyrównać, np. zwilżoną łyżką.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni i piec ok. 25 minut. Ciasto powinno być upieczone, ale wilgotne w środku. W czasie stygnięcia brownie tężeje, gorące wydaje się miękkie. Grunt to nie piec za długo, żeby nie było suche w środku.
Mój komentarz:
Koncepcję przepisu podsunęła mi Agnieszka (w naszej facebookowej grupie). Kolejne brownie na blogu (obok metabolicznego i dyniowego), ale to, na bazie oleju kokosowego i mąki kokosowej jest zdecydowanie najbardziej rozpustne, tzn. zupełnie niekojarzące się z dietą. Intensywnie czekoladowe i lekko kokosowe, zdecydowanie dla wielbicieli smaku mąki kokosowej. Dobrze się komponuje z kawą zbożową i kwaskowatymi owocami, czyli np. z wiśniami, porzeczką, jeżynami (wersja śniadaniowa).


19 komentarzy
Agnieszka Krajewska
Postanowiłam dziś zrobić, z myślą o przekąsce na jutrzejszą trzecią fazę. Jako, że mieszkam sama i nikt nie pomoże mi tego zjeść, zmiejszyłam składniki o połowę. Byłam przekonana, że mam w szafie mąkę kokosową, ale okazało się, że to jęczmienna. Zrobiam więc pół na pół z wiórkami kokosowymi. Pachnie obłędnie i wystawia na pokuszenie moją silną wolę. Muszę wytrzymać do jutra!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Agnieszka, czasem w takich okolicznościach powstają najlepsze przepisy 🙂
Kasia83
Ze zmielonymi wiorkami kokosowymi zamiast maki kokosowej tez wychodzi pyszne:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dobrze wiedzieć, dzięki za cynk 🙂
Justyna Jeka
w opisie podano że wychodzi 12 porcji. Ile mogę zjeść na śniadanie a ile na przekąskę?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Taka sama porcja: 1/12 ciasta.
Justyna Jeka
czy to ciasto nie jest za słodkie? nie próbowałam przed upieczeniem surowego ale po jest ciężkie do zjedzenia z racji słodyczy.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można dostosować smak do osobistych preferencji i dodać mniej/więcej ksylitolu.
Marzena
Czy to ciasto można mrozić? Nie zjem całego sama, a nie chcę, żeby się zmarnowało, bo składniki do tanich nie należą.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, dobrze się mrozi.
Monika Rybacka
Super przepis dziękuje
Ile kalorii jest w porcji ok?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Hej, na Diecie Przyspieszającej Metabolizm nie liczy się kalorii, opiera się na trochę innej filozofii – tu informacje: https://szybkaprzemiana.pl/zanim-zaczniesz/ Pozdrawiam
Emi Emilii
A czy do obiadu można zjeść? Jeśli tak, to jakie ilości białka i ziaren można zjeść? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Białka i ziarna – tak jak w zaleceniach do 3. fazy. Jako zdrowy tłuszcz – 1 porcja brownie + ew. niewielka ilość np. łyżka oliwy do surówki czy sałatki.
Asia
150g czy 150ml oleju kokosowego?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Gramów, czyli trzeba zważyć.
Asia
dziękuję!
Pingback:
Pingback: