Pesto z liści rzodkiewki – pyszne i proste
Pesto z polskich produktów i w duchu zero waste, a przy tym bardzo smaczne. Liście rzodkiewki zawierają dużą ilość witaminy C, a także fosfor, żelazo i wapń. Działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Jednym słowem: możemy wykorzystać zazwyczaj wyrzucaną część rośliny i odnieść z tego mnóstwo korzyści. Zobacz także: pesto marchewkowe na kanapki, pasta z awokado i pietruszki. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu. Składniki: liście z 1 pęczka rzodkiewek, 3 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki płatków drożdżowych, 5 łyżek oliwy z oliwek (wybierz, jaką lubisz – jej smak wpłynie na całość), ząbek czosnku (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku Liście rzodkiewki przebrać, odrzucić…