Błotko czekoladowo-jagodowe
Czy „błotko” to dobra nazwa dla czekoladowego deseru? Może niekoniecznie, jednak zawsze mnie pociągały nietypowe przepisy. To danko jest niesamowite: pysznie czekoladowe i jednocześnie naładowane składnikami odżywczymi. Idealna przekąska lub deser – same zdrowe składniki.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na śniadanie lub deser po obiedzie.
Składniki na 2 porcje:
- 2 szklanki jagód lub borówki amerykańskiej (maliny czy jeżyny też będą OK),
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 szklanki młodego szpinaku,
- 1/4 szklanki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu,
- szklanka zimnej wody.
- Wszystkie składniki zmiksować. Zjeść na bieżąco lub zamrozić w 2 porcjach w plastikowych, zamykanych pojemniczkach – powstanie wówczas mrożony deser, który należy wyjąć z zamrażalnika 45 minut wcześniej.
Mój komentarz:
Przepis, jak i jego nazwa pochodzi z książki Sarah Wilson pt. „Rzucam cukier” (nieznacznie zmieniłam proporcje, żeby dopasować go do diety). Dzięki awokado ma przyjemną kremową konsystencję. Polecam również w wersji mrożonej (wskazówki powyżej przy przepisie).
Jeśli chodzi o wpasowanie błotka w Dietę Przyspieszającą Metabolizm, to zawiera ono porcję owoców i zdrowych tłuszczów oraz trochę warzyw, więc jeśli chcemy je jeść na śniadanie, trzeba uzupełnić posiłek ziarnami i dodatkowymi warzywami. Natomiast jeśli chcemy zjeść je na deser po obiedzie, to na sam obiad trzeba zjeść białko i warzywa.
I nie ma się co bać szpinaku – jego smak jest niewyczuwalny 🙂