
Rabarbar — produkt idealny na czas diety! 6 sprawdzonych przepisów
Pojawienie się rabarbaru powoduje we mnie zawsze 2 emocje: radość, że to już i niepokój, żeby zdążyć, nie przegapić, wykorzystać, zanim zniknie i znów trzeba będzie czekać na kolejny sezon. Jest kwaśny, trochę siermiężny i jedyny w swoim rodzaju. Stanowi źródło witamin C, E i A, działa przeciwzapalnie i reguluje trawienie. Można go jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm, do czego serdecznie zachęcam (poza dietą również zachęcam).
Zobacz także:
- Jadłospis z truskawkami, rabarbarem i szparagami
- 6 mleczek kokosowych, które można jeść bez obaw + 24 sprawdzone przepisy
Rabarbar można jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm w fazie 2. i 3. (Czemu nie w fazie 1.? Tutaj ogólna odpowiedź na to pytanie).
I szczególnie w fazie 2. ta roślina jest warta uwagi, ponieważ w fazie tej nie jemy owoców, a rabarbar taką rolę może pełnić.
Otóż w fazie 2. uchodzącej – nie bez powodu – za surową, rabarbar może nie tylko stanowić świetnie urozmaicenie, ale wręcz „ratować życie”, gdy mamy np. ochotę na coś słodkiego. Do wyboru mamy omlet lub bezę z rabarbarem, na deser orzeźwiającą granitę lub możemy zdecydować się na dodatki takie jak sos BBQ czy dżem. A jako napój sprawdzi się kompot z rabarbarem.
Przedstawione poniżej przepisy zostały stworzone z myślą o fazie 2., ale oczywiście nic nie szkodzi, by stosować je w fazie 3., zwłaszcza, że rabarbar nie jest limitowany ilościowo i można np. zjeść owsiankę z owocem i dołożyć trochę dżemu rabarbarowego. Podobnie gdy jemy w fazie 3. na przekąskę ciasto składające się ze zdrowych tłuszczy (np. brownie kokosowe), można urozmaicić je dodatkiem dżemu.
I na koniec dodam jeszcze, że prawie zawsze, gdy piszę o rabarbarze, ubolewam, że nie jest dostępny przez cały rok w postaci mrożonek, jednak ostatnio jedna z czytelniczek doniosła mi, że podobno w Marko są jest dostępny w trochę większych opakowaniach.
Beza z rabarbarem
Efektowne śniadanie w 2. fazie. Niewiele jest w tej fazie możliwości zjedzenia posiłku na słodko, ale tutaj jest to możliwe właśnie dzięki dodatkowi rabarbaru.
Omlet czekoladowy z rabarbarem
Kolejne świetne śniadanie na 2. fazę – typowy dietetyczny posiłek białkowy, jednak dzięki kakao i rabarbarowi zyskuje wiele.
Rabarbarowy sos BBQ
Bardzo ciekawy dodatek do mięs czy ryb. Jakoś tak się składa, że kiedy dodajemy do posiłku sos, to nie tylko smakuje on lepiej, ale także mamy wrażenie większej „rozpusty” 😉
Rabarbarowa granita
Orzeźwiający deser idealny na upalne dni na pewno będzie miłym dodatkiem do menu fazy 2. I nie trzeba się ograniczać, w gorący dzień możemy zjeść dowolną ilość granity.
Dżem z rabarbaru – bez cukru, z ksylitolem
Na diecie czy poza nią – jest po prostu pyszny. Może być dodatkiem do dań słodkich, ale też do mięs, na takiej samej zasadzie jak jada się żurawiną. Warto zrobić większy zapas na zimę.
Kompot z rabarbaru
Na pewno docenimy słodki i jednocześnie lekko kwaskowaty napój na diecie, gdy pije się głównie duże ilości wody. I tak – może zastępować wodę.

