Jadłospis diety regulującej hormony i spalającej tłuszcz (menopauza i PMS)
Zapraszam do korzystania z darmowego jadłospisu diety regulującej hormony płciowe i spalającej tłuszcz idealnej na czas około menopauzy i w przypadku uciążliwego PMS. Jest to dieta lecznicza.
Jeśli nie znasz tej diety – zapraszam do lektury 👉 Dieta regulująca hormony i spalająca tłuszcz 👈
Znajdziesz tam zasady, listę produktów itd. Ten program żywienia stawia na określone produkty, dlatego np. sporo w niej strączkowych, jaj, buraków czy brokułów.
Zasady dużym skrócie:
- Dieta ta jest zalecana dla osób z PMS, premenopauzą, menopauzą, andropauzą oraz dla tych, którzy chcą poprawić zdrowie i zrzucić trochę kilogramów.
- Skupia się na pobudzaniu metabolizmu tłuszczów oraz dbaniu o gruczoły odpowiedzialne za wydzielanie hormonów.
- Plan posiłków obejmuje: białko, warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze i węglowodany złożone w różnych konfiguracjach.
- Ćwiczymy kardio i trening interwałowy oraz redukujemy stres np. poprzez jogę, medytację i ćwiczenia oddechowe (lub jak lubimy).
Jak zwykle starałam się, żeby menu było maksymalnie proste, bo wiadomo – mało kto ma czas na tzw. stanie przy garach. Dlatego też nie ma w nim prawie żadnych przepisów (!)
Jest w nim zawarta opcja wegetariańska i wegańska.
JADŁOSPIS DIETY REGULUJĄCEJ HORMONY
PONIEDZIAŁEK – CZWARTEK
Śniadanie (białko + zdrowy tłuszcz + warzywa):
- 2 jaja na twardo lub 1/2 szkl. ugotowanej fasoli jaś
- 2 łyżki humusu lub 3 łyżki oliwy z oliwek
- min. 2 szklanki warzyw do wyboru: buraki, brokuły lub dowolna kapusta (np. pekińska)
Przekąska (białko + zdrowy tłuszcz + warzywa):
- jajko na twardo lub 1/2 szkl. ugotowanej soczewicy
- 1/4 szkl. oliwek lub 1/4 szkl. orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców)
- min. 1 szklanka warzyw do wyboru: buraki, brokuły, dowolna kapusta, ogórek, rzodkiewka
Obiad (białko + zdrowy tłuszcz + warzywa):
- 120 g piersi kurczaka/indyka usmażonej na oliwie lub 1/2 szkl. ugotowanej fasoli jaś
- surówka z dowolnej kapusty (pekińska, włoska, czerwona itd) z przyprawami i łyżką oliwy
Przekąska: (białko + warzywa):
- 60 g szynki bez konserwantów np. Piratki z indyka (Lidl) lub Dobra Dolina (wiele marketów) lub 1/2 szkl. dowolnych grzybów ugotowanych (może być więcej – grzyby podchodzą także pod warzywa)
- burak
Kolacja (białko + warzywa):
- 120 g wędzonego łososia lub 1/4 szkl. ugotowanej cieciorki
- surówka z dowolnej kapusty (pekińska, włoska, czerwona itd) z przyprawami i łyżką oliwy
PIĄTEK – NIEDZIELA
Śniadanie (węglowodany złożone + owoce o niskim IG + białko + warzywa):
- 1/2 szkl. płatków owsianych (wyjdzie 1 szkl. gotowych) lub 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej)
- 1 szkl. borówki amerykańskiej lub truskawek
- 2 jaja na twardo lub 1/2 szkl. ugotowanej soczewicy
- min. 2 szklanki warzyw do wyboru: buraki, brokuły lub dowolna kapusta (np. pekińska)
Przekąska (białko + warzywa):
- jajo na twardo lub 1/2 szkl. dzikiego ryżu,
- brokuł
Obiad (białko + warzywa + owoce o niskim IG):
- 180 g pieczonego łososia lub 1/2 szkl. ugotowanej cieciorki,
- miks warzyw gotowanych: brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta,
- jabłko lub 1 szkl. truskawek
Przekąska (białko + warzywa):
- 60 g szynki bez konserwantów np. Piratki z indyka (Lidl) lub Dobra Dolina (wiele marketów) lub 1/2 szkl. dowolnych grzybów ugotowanych,
- burak
Kolacja (białko + warzywa):
- 2 jaja sadzone usmażone bez tłuszczu (na nieprzywierającej patelni) lub 1/2 szkl. ugotowanej fasoli (dowolnej)
- 1 szkl. ugotowanego pęczaku lub kaszy jaglanej
- kapusta pekińska z ogórkiem świeżym, kiszonym, rzodkiewką, szczypiorkiem + jako sos; sok z cytryny, musztarda, tamari
Polecam również „wypasioną” wersję tej diety w e-sklepie:
***