Owsianka z jagodami, tahini i kokosem
Przyznam się od razu – jestem niemal uzależniona od tej wersji owsianki w 3. fazie. Jak dla mnie to niesamowicie udane połączenie: delikatnie orzechowe płatki, kremowe tahini, słodkie jagody i chrupiące płatki kokosa…
Danie diety przyspieszającej metabolizm, dla fazy 3., na śniadanie. Składniki na jedną porcję.
Składniki:
- pół szklanki surowych płatków owsianych,
- szklanka jagód lub borówki amerykańskiej,
- 2 łyżeczki płynnego tahini,
- łyżka płatków z kokosa lub wiórków kokosowych.
- Płatki owsiane wsypać do miski, zalać wodą tak, aby je zakryła i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 1-2 minuty, aż się ugotują. Inny wariant – zagotować tradycyjnie w garnku na kuchence. Można też po porostu zalać płatki wodą i poczekać moment, aż wsiąknie (to wariant dla osób, które boją się wysokiego IG).
- Dodać jagody lub borówki, zamieszać. Ja używam na razie borówki amerykańskiej mrożonej (póki nie ma świeżej), dodaję ją do gorącej owsianki – za chwilę się rozmraża.
- Polewamy całość tahini i posypujemy płatkami/wiórkami kokosowymi.
Mój komentarz:
Przyznam się od razu – jestem niemal uzależniona od tej wersji owsianki w 3. fazie. Jak dla mnie to niesamowicie udane połączenie: delikatnie orzechowe płatki, kremowe tahini, słodkie jagody i chrupiące płatki kokosa… Będą pasowały też jeżyny. Tahini powinna być jasna i płynna, próbowałam z ciemną i zupełnie nie pasuje. Zresztą większość past tahini dostępna w sprzedaży jest jasna. Jeśli chodzi o płatki kokosa, to marka Symbio robi je bez konserwantów. Opakowanie kosztuje ok. 3,5 zł i jest dość wydajne, jeśli tak jak ja używa się łyżki dziennie. Podobnie tahini – nie jest tanie, ale przy takim użytkowaniu (2 łyżeczki dziennie) starcza na długo.
23 komentarze
Nn
Wygląda smakowicie:) a pastę tahini polecam robić sama. Przepis znalazłam przypadkiem podczas poszukiwania proporcji na mleko owsiane na stronie Wegan Nerd. Jest bajecznie prosta do zrobienie i smakuje niesamowicie.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Pewnie masz rację, ale jakoś zawsze czasu brak, a gotowiec łatwo dostępny.
Agnieszka P.
do tahiny trzeba mieć mocny blender, ja swój niestety na niej spaliłam ;/
Ewa - SzybkaPrzemiana
Ja jednak kupuję, choć wiele osób chwali sobie robiony.
Magda Tobolska
W 3 fazie na sniadanie mozna zjesc pol szkl platkow owsianych, ale chyba juz ugotowanych, a nie surowych… Myle sie?
Martyna
Połączenie kokosa, jagód i owsa – najlepsze 😉
Proszę zalinkować ten przepis do zakładki ZANIM ZACZNIESZ 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Oczywiście 🙂
Magda Tobolska
Chyba jest tu za duzo platkow owsianych. W 3 fazie powinno byc pol szkl, ale ugotowanych.. W przepisie mowa o surowych.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Pomroy przyjmuje założenie, że płatki pęcznieją o 100% i w 3. fazie podaje 1/4 szklanki surowych, żeby wyszło 1/2 szklanki ugotowanych. Nie zgadzam się tym, sprawdzałam o ile pęcznieją płatki po zalaniu wodą i nie jest to na pewno 100%. Nawet jeśli się je ugotuje, to jest wciąż ta sama ilość płatków surowych, co po zalaniu wodą. Podsumowując ten dość długi wywód – proponowanie na śniadanie (!) ilości 1/4 płatków szklanki (czyli czubata łyżka) uważam za przegięcie i dlatego podaję ilość pół szklanki surowych. Tu przypomina mi się „afera” jaka była z wielkością porcji w 1-szej książce, gdzie niby podała, że można zjeść szklankę owoców czy ziaren, a w przepisach zmniejszyła porcje o połowę, potem się z tego wycofała.
Barbara
Ewa, sniadanko smakuje WYSMIENICIE !!! Czy mozesz dodac w przepisie slowo „SUROWYCH” platkow? Dziekuje bardzo.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Dodane 🙂
To moje śniadanie wszechczasów, cieszę się, że zdobywa zwolenników.
Marta-Sara
Moje płatki (górskie, grube) pęcznieją prawie dwukrotnie 🙂
Ale chciałam napisać, że wyprodukowałam ostatnio pastę fasolową a’la humus – ponieważ się spieszyłam, a okazało się, że nie mam w domu cieciorki w puszce, to zastąpiłam ją fasolą pinto – taką niby łaciatą (przynajmniej na zdjęciu) – resztę składników dałam jak w humusie – i efekt mnie bardzo pozytywnie zadziwił!!!
Próbowałam pasty fasolowej z olejem i cebulą – jest smaczna, nawet bardzo, ale z pinto wyszła zupełnie inna, nie wiem czemu o smaku boczku, co na tej diecie jest raczej niespotykane.
Dałam tahini, czosnek, mielony kminek, sól i trochę gotowanej, chłodnej wody. Ta fasola jakaś trochę twarda do miksowania była (pierwszy raz jadłam) – więc zmiksowałam to w 3/4, bo mi się grzał blender – zostały małe kawałeczki różowej skórki fasoli, co jeszcze bardziej dawało efekt boczku 🙂
Polecam spróbować takie zestawienie smakowe – potrzeba okazała się matką wynalazku.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Zdarzało mi się robić humus z fasoli, bo czasem nie udało mi się kupić cieciorki, ale nie z fasoli pinto – nie widuję jej jakoś w sklepach, ale może będzie kiedyś okazja kupić i wypróbować.
marsi
Czy do tego na śniadanie trzeba dodać jeszcze proteiny i warzywa??
Ania
Do tego tylko warzywa
Ewa - SzybkaPrzemiana
W 3. fazie proteiny są opcjonalne, można, ale nie ma takiego obowiązku.
Agnieszka
A czy można używać śweżego kokosa?
Ewa Gie EM
Jak najbardziej 🙂
Agnieszka
a czy traktujemy go jako tłuszcz czy jako owoc?
Ewa Gie EM
Jako tłuszcz.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można, jako tłuszcz.
Barbara
Czy zamiast tahini mozna uzyc masla migdalowego i ile?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Można (to też zdrowy tłuszcz), tyle samo co tahini.