• Przepisy

    Korzenna dynia z jajkiem

    Poranki są już bardzo chłodne, więc jesienne śniadanie powinno być sycące i rozgrzewające. Z kolei królowa sezonu – dynia zapewni nam między innymi cynk, potas, beta karoten, witaminę A. Świetnie działa na metabolizm! Zobacz także: Szybka przekąska z cukinii i pestek dyni Krem z dyni z jabłkiem Danie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Faza 3. Na śniadanie lub kolację.  Składniki na 1 porcję (w razie potrzeby zwielokrotnić)” ok. 400-500 g dyni piżmowej (lub dowolnej), jajo eko, 3 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczka nasion gorczycy, łyżeczka garam masala (można zastąpić curry), garść dowolnych kiełków, do podania: kromka chleba żytniego. Dynię obierz ze skórki i usuń pestki, następnie obgotuj na parze aż będzie miękka…

  • Przepisy

    Kokosowa owsianka z rabarbarem

    Kto by pomyślał, że kokos i rabarbar tak bardzo do siebie pasują? To produkty z dwóch różnych szerokości geograficznych, jednak tworzą niesamowicie pyszną całość!  Zobacz także: Owsianka „Kokosowa śliwka” Naleśniki owsiano-migdałowe z owocami Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje. Na śniadanie.   Składniki na 2 porcje: pół szklanki płatków owsianych górskich, szklanka mleczka kokosowego, 2 łodygi rabarbaru, 2 łyżki ksylitolu, łyżeczka migdałów (w płatkach lub słupkach) lub wiórków koksowych do dekoracji (można pominąć). Rabarbar pokroić na dość grube plastry, włożyć do małego rondelka, dolać 3 łyżki wody i wsypać 2 łyżki ksylitolu. Gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż rabarbar lekko się rozpadnie –…

  • Przepisy

    Szparagi z jajkiem i sosem holenderskim

    Idealny dodatek do szparagów i jaj: sos holenderski, który tradycyjnie robi się na maśle, tym razem w wersji na oliwie (lub oleju kokosowym). Pominięty został też etap podgrzewania na parze, co sprawia, że zawsze się udaje. Samo przygotowanie sosu trwa dosłownie kilka sekund.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje sosu holenderskiego oraz na 1 porcję szparagów z jajkiem.  Składniki na sos holenderski (4 porcje): 2 żółtka świeżych jaj bio, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego, pół łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki papryki w proszku. Wszystkie składniki sosu powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki sosu dokładnie zmiksuj. Przechowywać w lodówce…

  • Przepisy

    Sałatka z komosą i burakiem

    Zimowa sałatka z komosy, warzyw korzeniowych i orzechów laskowych to świetna opcja na kolację. Zapożyczona z kuchni wegańskiej, pyszna i podkręcająca metabolizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji. Na kolację lub śniadanie (więcej informacji w komentarzu).  Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej, 2 średnie buraki, 1 duża pietruszka, 1 duża marchewka, 1 szklanka orzechów laskowych, pęczek pietruszki, posiekany, 1 łyżka oleju. Na dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka kminku podprażonego chwilę na suchej patelni, ¼ łyżeczki chili, ½ łyżeczki soli. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Komosę zalać pół litra osolonej wody i gotować przez około 20 minut na małym ogniu do czasu, aż wchłonie wodę…

  • Przepisy

    Powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem

    To niesamowite, jak szybko można wyczarować zdrowe powidła śliwkowe, bez dodatku cukru – idealny dodatek do dań czy po prostu jako smarowidło na kanapki. Mało tego – smak takich powideł można podrasować dodając cynamon lub – uwaga czekoholicy! – kakao, co pozwoli uzyskać zdrowy „czekodżem”.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Jedna porcja = 2 łyżeczki powideł (nie zastępuje owoców w posiłku – więcej wskazówek w komentarzu poniżej). Składniki: 1 kg śliwek, 150 g ksylitolu (można dodać go mniej, jeśli śliwki są słodkie). Warianty: 1 łyżeczka cynamonu, jeśli chcemy uzyskać powidła korzenne, 2 czubate łyżki kakao, jeśli chcemy uzyskać „czekodżem”. Śliwki umyć, usunąć pestki, przełożyć do garnka z grubym dnem…

  • Przepisy

    Owsianka „Kokosowa śliwka”

    Czekają nas jeszcze upały, ale za rogiem czai się jesień.  I jest już bardziej jesienna wersja owsianki – na ciepło, ze śliwką podduszoną na oleju kokosowym. Świetne śniadanie dla amatorów owsianek, śliwek i smaku kokosa.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję, na śniadanie.  Składniki: 1/4 szklanki płatków owsianych, 1 szklanka pokrojonych śliwek (świeżych lub z mrożonki), 2 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego, 1 łyżka wiórków kokosowych, opcjonalnie: ksylitol do smaku. Płatki wyspać do miseczki, zalać niewielką ilością wody, żeby zmiękły. Olej kokosowy rozgrzać w małym rondelku, wrzucić śliwki, ewentualnie ksylitol. Dusić na średnim ogniu przez 5 minut od czasu do czasu mieszając, następnie przełożyć je na…

  • Przepisy

    Ciasto migdałowe z brzoskwinią

    Letnie ciasto z brzoskwiniami w zdrowej wersji: bez cukru i mąki pszennej. Świetne śniadanie na Diecie Przyspieszającej Metabolizm i nie tylko. A pieczone brzoskwinie pachną wręcz obłędnie! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje śniadaniowe.  Składniki: 4 jaja eko, 3 łyżki ksylitolu, 40 g zmielonych migdałów (lub zmielonych pestek słonecznika – wtedy ciasto będzie słonecznikowe, a nie migdałowe ;-)), 30 g mąki kokosowej, 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 niewielkie brzoskwinie. Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180°C, a formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę kokosową, migdały i proszek do pieczenia dokładnie ze sobą wymieszać. Brzoskwinie umyć, przeciąć na pół i…

  • Przepisy

    Zdrowe jagodzianki – bez cukru i mąki pszennej

    Jagodzianki – dla wielu wspomnienie dzieciństwa i umilacz letnich dni tym razem w zdrowej wersji: bez cukru, bez nabiału i mąki pszennej. Można je jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm. Pełnia szczęścia osiągnięta 🙂 Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Z podanych składników wychodzi 6 małych bułeczek, jedna porcja to 2 bułeczki.  Składniki na 6 mini jagodzianek: 3 jajka eko, 2 łyżki ksylitolu, 45 g mąki kokosowej, 4 czubate łyżeczki mąki z tapioki, 60 g roztopionego oleju kokosowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 60 g jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być też maliny, wiśnie, jeżyny). Wykonanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Jajka ubić z ksylitolem. Dodać olej kokosowy…

  • Przepisy

    Pesto marchewkowe na kanapki

    Gratka dla marchewkożerców – pasta kanapkowa (wegańska) z surowej marchewki, oliwy i pestek słonecznika – kolejny zdrowy dodatek na kanapki lub samodzielna przekąska.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Składniki na 1 porcję. Na śniadane jako pasta kanapkowa do chleba lub jako samodzielna przekąska.  Składniki: duża marchewka, kilka gałązek natki pietruszki, 2 łyżki słonecznika, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, opcjonalnie: inne ulubione przyprawy, np. czosnek, kumin, ksylitol, itd., opcjonalnie: kromka chleba w 100% żytniego 30 g (jeśli pesto ma być jedzone na śniadanie). Marchewkę umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż marchew do misy blendera i dodaj pozostałe składniki. Zblenduj na sieczkę, z widocznymi…

  • Przepisy

    Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami

    Kolejne ciasteczka o bardzo dobrym składzie: z płatkami owsianymi, dynią, olejem kokosowym i ksylitolem. Mocno korzenne w smaku. Idealna zdrowa słodkość, np. na śniadanie z owocami.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Wielkość porcji: 1/4 wszystkich ciastek, które wyjdą z podanych składników. Idealne na śniadanie, trzeba jeszcze tylko dodać owoce.  Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 1/4 szklanki mąki kokosowej, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/3 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 2 jaja, 3/4 szklanki pure z dyni, 1/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym), 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.…