50 pomysłów na przekąski proteinowe w fazie 2.
Faza 2. diety przyspieszającej metabolizm uchodzi za dość trudną. Jednak nawet w ramach niewielkiego wyboru produktów można pokusić się o urozmaicenia.
Zobacz także:
Jedz przekąski, jest w nim moc!
30 pomysłów na przekąski w fazie 3.
Przypominam, że porcja przekąski w fazie 2. to: 60 g mięsa lub 80 g ryby, lub jedno białko jaja.
Prostym sposobem przygotowania przekąsek jest zrobienie większego obiadu – mniejsza porcja obiadowego dania może służyć za przekąskę. I odwrotnie, zwiększając porcję białka w przekąskach zamieszczonych poniżej, otrzymamy porcję obiadową.
- Sałatka z tuńczyka w sosie własnym (dalej zwany tuńczykiem) z ogórkiem świeżym oraz kiszonym – ogórki zetrzeć na tarce i wymieszać z tuńczykiem. Doprawić pieprzem, posypać koperkiem.
- Tuńczyk wymieszany z selerem naciowym i papryką pokrojonymi w kostkę, doprawiony łyżeczką musztardy.
- Sałatka z kapusty pekińskiej, tuńczyka, ogórka, papryki, imbiru, z sosem tamari.
- Sałatka z tuńczyka, jarmużu, papryki i jako sos ogórek zmiksowany z musztardą, octem balsamicznym i przyprawami.
- Papryka nadziewana tuńczykiem i gotowanymi pieczarkami.
- Papryka zapiekana z tuńczykiem wymieszanym w surowym białkiem, pieczarkami i przyprawami (80 dkg tuńczyka i białko, czyli wyjdą 2 porcje przekąski).
- Sałata z tuńczykiem, rzodkiewką, łyżką posiekanej czerwonej cebuli i octem balsamicznym.
- Sałatka z pieczonej papryki, tuńczyka i szczypiorku.
- Tuńczyk wymieszany z musztardą i podany w łódkach z przekrojonego wzdłuż ogórka.
- Sałatka z kapusty pekińskiej, sardynek w sosie własnym, papryki i natki pietruszki.
- Pierś kurczaka pieczona, posmarowana musztardą, posypana ogórkiem pokrojonym w kostkę i zawinięta w liść sałaty.
- Klopsiki z mielonej piersi kurczaka z papryką i cebulą podane na sałacie.
- Sałatka z pokrojonej w kostkę piersi kurczaka, fasolki szparagowej i zielonej papryki.
- Zupa krem z brokułów (gotowane w bulionie z cebulą i zmiksowane brokuły) podane z piersią kurczaka pieczoną w folii.
- Potrawka z pieczarek duszonych w bulionie drobiowym z papryką i piersią kurczaka pokrojoną w kostkę.
- Sałatka z pieczonego indyka, szparagów i czerwonej cebuli.
- Filet z indyka pieczony (dalej nazywany indykiem, np. taki) podany z ugotowanym brokułem i kawałkiem papryki.
- Indyk posmarowany musztardą chrzanową i podany z plasterkami ogórka i paskami papryki.
- Indyk podany na pure z brokułów (ugotować brokuły w bulionie i zblenderować).
- Mięso mielone z indyka chude, podsmażyć na nieprzywierającej patelni z papryką, cebulą i czosnkiem.
- Łosoś wędzony podany ze gotowanymi szparagami i rzeżuchą.
- Sałatka z łososia wędzonego, rukoli, rzodkiewki, soku z cytryny i koperku.
- Łosoś wędzony podany na świeżym szpinaku, z ogórkiem pokrojonym w kostkę, skropiony sokiem z cytryny + świeżo zmielony czarny pieprz.
- Sałatka z wędzonego łososia, ogórka, jarmużu, selera naciowego, soku z cytryny.
- Sałata z ułożonymi na niej kawałkami łososia, rzodkiewką, skropiona sosem tamari.
- Kawałek pieczonego dorsza z sokiem z cytryny i gotowanym brokułem.
- Dorsz zapieczony z porem i pieczarkami.
- Pieczony dorsz podany z pieczoną papryką.
- Kabanos drobiowy Konspol z Biedronki bez konserwantów* (dalej zwany kabanosem drobiowym) + kapusta kiszona (bardzo pasuje – kuchnia polska ;-))
- Sałatka z kabanosów drobiowych i różnokolorowych papryk, doprawione sosem tamari.
- Kabanos drobiowy podany z selerem naciowym i rzodkiewką.
- Sałatka z kabanosów drobiowych oraz sałaty, gotowanych pieczarek, ogórka i natki pietruszki.
- Kabanosy drobiowe podsmażone z cebulą, bez tłuszczu, na nieprzywierającej patelni.
- Wędlina bez konserwantów z kapustą kiszoną.
- Plaster wędliny bez konserwantów z kawałkiem papryki, odrobiną startego chrzanu owinięty liściem sałaty.
- Roladka z szynki bez konserwantów posmarowanej musztardą, posypanej natką pietruszki i pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem kiszonym.
- Plaster pieczonej wołowiny z ogórkiem kiszonym.
- Sałatka azjatycka ze świeżej kapusty, mielonej wołowiny, dymki, świeżej kolendry, imbiru, sosu tamari, soku z limonki.
- Pieczona cebula faszerowana mieloną wołowiną.
- Potrawka z mielonej wołowiny, fasolki szparagowej i cebuli.
- Klopsiki z mielonej wołowiny podane na liściach szpinaku, skropione tabasco.
- Pokrojone w kostkę warzywa (por, papryka, seler naciowy, jarmuż, cebula czerwona) zalane białkiem jaja wymieszanym z przyprawami i zapieczone.
- Sałatka z kapusty pekińskiej, białka jaja, ogórka, selera naciowego, jarmużu, koperku i octu balsamicznego.
- Białko jaja faszerowane gotowanymi i zmielonymi papryką, brokułem i cebulą.
- Sałatka z ugotowanego białka jaja, brokułów, fasolki szparagowej, doprawiona musztardą.
- Mini omlet z białka, pieczarek i papryki.
- Mini omlet z białka, szpinaku i fasolki szparagowej.
- Zupa z ugotowanej w bulionie, a następnie zmiksowanej papryki, podana z wkrojonym białkiem jaja.
- Białko jaja ubite z ksylitolem, łyżeczką kakao i odrobiną skórki startej z pomarańczy, zapieczone w piekarniku. Do tego dowolne warzywa 2-fazowe.
- Rabarbar duszony z cynamonem i ksylitolem zapieczony pod białkiem ubitym z ksylitolem (2 łyżki) i łyżeczką kakao.
* Kabanosy drobiowe Konspol z Biedronki bez konserwantów w 2. fazie diety budzą trochę kontrowersji – czy nie są za tłuste? Pisałam o tym wielokrotnie, ale powtórzę: są trochę tłustsze niż powinny być produkty w 2. fazie, ale na naszym polskim rynku tak trudno jest o zakup wędliny bez dodatków azotanów, a 2. faza jest dość trudna, że moim zdaniem można je dopuścić w fazie 2. na przekąski (2 kabanosy na przekąskę). To moja opinia, jeśli ktoś chce przestrzegać zasad w 100% ortodoksyjnie, może ich nie włączać do menu. Dla fazy 1. i 3. te kabanosy są bez wątpliwości OK.
A jakie Wy macie ulubione przekąski w fazie 2.?
22 komentarze
Justyna Prasoł-Wójcik
spadłaś mi z nieba!!!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Cieszę się 🙂
Magda
Świetne opracowanie 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dziękuję 🙂
Monika Komar
A ktoś ma pomysł jak przetrwać 2 fazę jeżeli się nie je mięsa , czasem wmuszam w siebie tuńczyka albo łososia , ale jak to jem to od razu mi się cofa , dla mnie te dwa dni to udręka , prawie się przewracam , 3 białka to żadne jedzenie nawet jak się najem warzyw , masakra 🙁
Ewa - SzybkaPrzemiana
Na Twoim miejscu jadalnym całe jajko, poza tym możesz ściągnąć jako osoba niemięsożerna po tofu, najlepiej eko.
Kasia Hanna Selaszuk
mam pytanie, mam problem z przekaska w fazie 2. pracuje w biurze i nie moge zabrac do pracy przekaski „intensywnie pachnacej”, zatem odpada; jajko, mieso i ryba. ewentualnie moglabym sprobowac tofu z tarta marchewka i sokiem z cytryny.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Marchew odpada w 2. fazie, tofu z kolei to opcja dla wegan, bo to jednak soja. Nie każde mięso ma intensywny zapach, np. pieczony indyk mógłby się sprawdzić.
Ania
czy ten łosoś może być wędzony na zimno?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, zarówno wędzony na zimno, jak i na ciepło są OK.
olaa
a można zjeść te kabanosy na danie glowne? tez 2 ? czy moze 3?:)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Odradzam, tak naprawdę tak jak pisałam powyżej są raczej odstępstwem od zasad diety.
Karolina Rogalska
Powiem tak, az jestem w szoku bo jak dla mnie przekaska miedzy posilkami zawsze byla czyms malym, a tutaj wypisane jak dla mnie sa cale posilki ^^ z checia wolalabym to wziac na 2 sniadanie 🙂
Karolina Rogalska
Chyba ze przekaska ma byc tak na prawde 2 sniadaniem i podwieczorkiem, to wtedy po prostu wychodzi ze nie zrozumialam o co chodzi 🙂 wyprowadzisz mnie z bledu ? 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Wielkość porcji na przekąskę to 60 g mięsa lub 90 g ryby bądź 1 białko jaja (warzywa bez ograniczeń) – to naprawdę niewielkie przekąski.
Karolina Rogalska
I przekaska = drugie sniadanie tak ? 🙂
a nie cos miedzy sniadaniem a drugim sniadaniem czy miedzy obiadem a podwieczorkiem tak ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Pierwszą przekąskę można nazwać 2. śniadaniem, czyli:
1. śniadanie
2. II śniadanie (przekąska)
3. obiad
4. podwieczorek (przekąska)
5. kolacja
Karolina Rogalska
Dziękuję bardzo za odpowiedz 🙂
Pingback:
Pingback:
Pingback:
Pingback: