Pieczone chipsy z batatów
Cienkie chrupiące plasterki naśladujące tradycyjne chipsy, jednak te są w zdrowym wydaniu: odżywcze bataty (zwykłe ziemniaki mogą się schować) + przyprawy. Przekąska świetna na 3. fazę, na wszelkie imprezy, a także dla dzieci. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 1 porcję przekąskową lub dodatek do dania głównego. Składniki: 1 podłużny batat, 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki kuminu, 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki wędzonej papryki, opcjonalnie: 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne. Nastaw piekarnik na 160 stopni. Batat umyj, nie obieraj, pokrój w jak najcieńsze plasterki (ok. 2 mm), w miarę możliwości takiej…