
5 sposobów na smażenie bez tłuszczu
Tłuszcz jest dobry, wręcz niezbędny dla sprawnego metabolizmu, jednak dieta jest tak ułożona (i na tym zresztą polega jej siła), że tłuszczu przez 4 dni w tygodniu, w czasie fazy 1. i 2. – nie jemy. Na szczęście są sposoby na to, żeby tego nie odczuć.
1. Bulion i inne płynne zamienniki
Tłuszcz dodawany na patelnię z powodzeniem można zastąpić bulionem (więcej o bulionach i wywarach), a jeśli nie mamy czasu na jego przygotowanie – wodą z przyprawami, np. solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i lubczykiem, którego aromat przypomina przyprawę maggi. Można też też użyć posolonej wodą z drobno pokrojoną i podduszoną cebulą, czosnkiem lub sosu tamari, a nawet herbaty ziołowej czy kawy zbożowej dla wzbogacenia smaku.
Joanna: „Ja smażę na … wodzie 🙂 Mięso podlewam na gorącej patelni woda, czekam aż woda odparuje, a mięso się zrumieni, potem podlewam delikatnie znów wodą i znów czekam, aż woda odparuje i mięsko się podrumieni. I tak do miękkości. Na koniec, kiedy cała woda odparuje, mięso smakuje jakby było smażone, w sensie – jest smaczne.”
2. Patelnia teflonowa lub ceramiczna
Na dobrej, nieprzywierającej patelni teoretycznie można smażyć bez tłuszczu, w praktyce jednak czasem trzeba danie podlać wodą. Choć zdarzyło mi się smażyć z powodzeniem placki gryczane na niedrogiej patelni ceramicznej – w ogóle nie przywierały. Dotyczy to zwłaszcza nowej niezniszczonej jeszcze patelni.
3. Patelnia żeliwna grillowa
Ola: „Waży z 6 kg skubana, ale wszystko robi się błyskawicznie i jest pyszne – i mięso, i warzywa. Nawet czasem owoce – jabłka szczególnie są pyszne. Śliwki też wychodzą pycha. Przyznam się jednak, że smaruję ją lekko olejem przed pieczeniem”. Takie smarowanie tłuszczem jeśli już, powinno być minimalne, w 1. i 2. fazie nasz organizm nie dostając tłuszczu – spala własny.
4. Patelnia + papier do pieczenia
Patent sprawdzony przez wiele czytelniczek. Wystarczy mięso czy rybę posypać przyprawami, zawinąć w zwykły papier do pieczenia (lub po prostu położyć papier na patelni) i „smażyć” na patelni. Są w sprzedaży także specjalne torebki do smażenia bez tłuszczu zrobione w papieru do pieczenia.
5. Grill elektryczny
Basia: „U mnie większość pieczenia odbywa się na grillu elektrycznym. Wolę na elektrycznym piec… nawet w lecie.”
Oliwia: „U mnie rządzi grill elektryczny – najczęściej robię steki wołowe i szaszłyki.”
Alternatywą do smażenia jest pieczenie.
Pieczenie bez tłuszczu przysparza trochę mniej kłopotów. Wystarczy danie (np. mięso i rybę + warzywa) podlać bulionem, przykryć i piec w gorącym piekarniku. Bardzo smaczne i soczyste są też dania pieczone w folii, np. kurczak pieczony w folii.
Podrzucam też kilka ciekawych pomysłów czytelniczek.
Lucyna: ” Wrzucam przyprawione mięso do naczynia żaroodpornego, dodaje dozwolone warzywa i piekę pod przykryciem. Wodą nie podlewam, bo warzywa puszczają sok – mięso rozpływa się w ustach i jest soczyste.”
Zarzuela: „Żaroodporne naczynie wykładam kiszoną kapustą, na to wykładam doprawione wg upodobania mięso. Przykrywam i piekę w piekarniku.”
Sylwia: „Polecam upiec mięso w piekarniku, ale wcześniej moczyć je w „solance” minimum 20 minut: 1 pierś z kurczaka lub 1/2 kg piersi indyka, 2 łyżeczki soli, zimna woda. Do miski wrzucamy sól, zalewamy to wodą, mieszamy aby sól się rozpuściła i do takiej solanki wkładamy mięso. Moczymy minimum 20 minut, im dłużej tym bardziej słone będzie, wiec z czasem lepiej nie przesadzać.
Następnie osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, przyprawiamy wedle uznania np. kurkumą, pieprzem, tymiankiem i na 20-30 minut wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 175-180 stopni. Pieczemy bez przykrycia i bez wkładania w jakąkolwiek folię… Uwierzcie, mięso nie „puści” wody i powinno być mega soczyste. Idealne na kanapkę, do sałatki, można również podgrzać na obiad. Szybki i prosty sposób – spróbujcie!”
Można też w ogóle zrezygnować ze smażenia i pieczenia, i po prostu mięso ugotować:
Basia: „Ja najbardziej lubię pierś gotowaną w rosole… Daję dużo pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego, koperku, pietruszki, lubczyku… mniam”.
Wpis powstał z dużym wsparciem czytelniczek z grupy facebookowej „Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie”.


23 komentarze
Ax Anna Maria
Ja mogę jeszcze dodać smażenie w jednym z wielu dostępnych na rynku multicookerów. Włączam tryb smażenia, ale zamiast oleju wlewam wodę, którą dowolnie przyprawiam.
W ogóle multicooker jest bardzo przydatny do robienia dań jednogarnkowych: wrzucam mięso z warzywami, czasem jeszcze z ryżem lub kaszą, zamykam, nastawiam program i nie muszę stać i mieszać w garach. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Bardzo dziękuję za cenny komentarz 🙂
FanatykZięby
Ja jestem generalnie niezmiernie ciekaw czemu ma służyć dieta bez tłuszczu? Wpis zaczyna się od słów „tłuszcz jest dobry j niezbedny” – no i fajnie, ale linijke niżej już, że wg jakiejś diety należy nie jeść go przez 4 dni w tygodniu. O co tu chodzi?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Żeby to zrozumieć, trzeba poznać zasady diety, tu szczegóły: https://szybkaprzemiana.pl/dieta-przyspieszajaca-metabolizm-co-to-takiego/
Ninka
Ja używam patelni philipiaka z dnem groszkowym pozwalającym na smażenie bez tłuszczu. Niewielką ilość oliwy staram się jednak dolewać ponieważ jak każdy tłuszcz nadaję ona potrawą dodatkowego smaku.
edimazur
Ale tak w ogóle bez tłuszczu? Na jakiej zasadzie?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Nie w ogóle bez tłuszczu, tłuszczu nie ma w 1. i 2. fazie diety, pojawia się w fazie 3., zachęcam do zapoznania się z zasadami diety: https://szybkaprzemiana.pl/dieta-przyspieszajaca-metabolizm-co-to-takiego/
Marta Kowalewska
Nie do końca. Patelnie marki Philipiak umożliwiają smażenie całkowicie bez tłuszczu lub z niewielką ilością tłuszczu. Jest to możliwe dzięki niezwykłej konstrukcji tych naczyń. Należy pamiętać o tym, iż nie wszystkie potrawy można smażyć bez dodatku tłuszczu. Smażenie niektórych potraw wymaga zastosowania niewielkiej ilości tłuszczu. W tym przypadku stosujemy tzw. filtr olejowy, który pełni rolę delikatnej powłoki uniemożliwiającej przypalenie potrawy. Niewielką ilość tłuszczu rozprowadzamy specjalnym pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym, usuwając jednocześnie jego nadmiar. Nasze produkty można zakupić na organizowanych przez Nas pokazach, w salonach firmowych oraz w sklepie internetowym.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
paulcia
A gdzie produkowane są naczynia marki philipiak pani Marto?
Marta Kowalewska
Produkty marki Philipiak produkowane są w naszej fabryce we Włoszech. Produkowane są one z najwyższej jakości stali szlachetnej Cr-Ni 18/10 i wg nowoczesnych technologii produkcyjnych i eleganckiego włoskiego wzornictwa.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Magda
Czy tą patelnię można myć w zmywarce?
Marta Kowalewska
Patelnię Philipiak można myć w zmywarce.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Magda
Dziękuję za wiadomość. Jestem zainteresowana zakupem ale na żywo, gdzie Wasze artykułu mogę zobaczyć.
Kryscha
I nic a nic sie nie przypala?
Foczka
Ja gotuję na parze w garnkach Milano Classic i wszystko co smażone omijam szerokim łukiem. Przyzwyczaiłam się do tego smaku i wiem że ta metoda gotowania to korzyść dla mego organizmu.
paulcia
A gdzie takie można obejrzeć? Szukam dobrych naczyń, takich na lata.
Marta Kowalewska
Witam! Naczynia marki Philipiak możesz obejrzeć/kupić w jednym z salonów stacjonarnych, w sklepie internetowym lub na pokazach naszej marki.
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Paulina
Jaka jest jej średnica?
Marta Kowalewska
Paulino, patelnie marki Philipiak mają średnicę: 20, 24 oraz 32 cm (patelnia królewska z pokrywą kulistą).
Pozdrawiam, Marta Kowalewska
Online Ekspert marki PHILIPIAK
Pingback:
Pingback:
Małgo
U mnie ekstra się sprawdza frytkownica beztłuszczowa ariete, szczególnie teraz jak gorąco to jakoś tak lepiej mi wchodzi takie lżejsze jedzenie 🙂
Ewelina
U mnie tak samo grill elektryczny (Lauben). Czasami gotowanie na parze jako alternatywa nie zamiennik. Od patelni się już odzwyczaiłam.