Przepisy

Prosta zupa dyniowa

Gęsty krem z samych warzyw zachwyca smakiem, mimo, że nie zawiera tłuszczu, śmietany itd. Okazuje się, że same warzywa wystarczą, żeby stworzyć  pyszne danie, przy czym niebanalna w tym zasługa dyni – królowej sezonu jesiennego. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Ilość nielimitowana (same warzywa). Składniki na kilka miseczek.

Składniki:

    • 1,5 kg dowolnej dyni (dobra jest hokkaido, bo nie trzeba jej obierać),
    • duża marchewka,
    • mała pietruszka,
    • kawałek selera korzeniowego,
    • kawałek białej części pora,
    • 0,5 – 1 łyżeczka ostrej papryki (w zależności, jak ostra ma być zupa),
    • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    • 1/4 łyżeczki cynamonu,
    • szczypta gałki muszkatołowej,
    • 2 łyżki ksylitolu,
    • 2 łyżki soku z cytryny.
  1. Dynię obrać (hokkaido nie obierać) i pokroić w kostkę.
  2. Pozostałe warzywa również pokroić na mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, i tak wszystko zostanie zmiksowane).
  3. Wszystkie warzywa łącznie z dynią wrzucić do garnka, zalać gorącą wodą tak, aby pokryła warzywa.
  4. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw (ok. 20 min).
  5. Dodać przyprawy i zmiksować na krem. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Wersja dla fazy 3.: do porcji zupy na talerzu dodać pestki dyni i/lub oliwę czy olej lniany. Tak podana zupa może być przekąską lub częścią posiłku głównego.

Mój komentarz:
Powiem tak – jeden garnek tej zupy to za mało dla mojej 4-os0bowej rodziny, przeważnie znika w ciągu jednego dnia i kolejnego muszę znów ją robić. Właśnie planuję zrobić podwójną porcję, zastanawiam się tylko, kto przytacha do domu taką ilość dyni… Polecam zrobienie tej zupy jako część celebrowania nowej pory roku – jesieni.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *