Prosta zupa dyniowa
Gęsty krem z samych warzyw zachwyca smakiem, mimo, że nie zawiera tłuszczu, śmietany itd. Okazuje się, że same warzywa wystarczą, żeby stworzyć pyszne danie, przy czym niebanalna w tym zasługa dyni – królowej sezonu jesiennego.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3. Ilość nielimitowana (same warzywa). Składniki na kilka miseczek.
Składniki:
- 1,5 kg dowolnej dyni (dobra jest hokkaido, bo nie trzeba jej obierać),
- duża marchewka,
- mała pietruszka,
- kawałek selera korzeniowego,
- kawałek białej części pora,
- 0,5 – 1 łyżeczka ostrej papryki (w zależności, jak ostra ma być zupa),
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki soku z cytryny.
- Dynię obrać (hokkaido nie obierać) i pokroić w kostkę.
- Pozostałe warzywa również pokroić na mniejsze kawałki (nie muszą być ładne, i tak wszystko zostanie zmiksowane).
- Wszystkie warzywa łącznie z dynią wrzucić do garnka, zalać gorącą wodą tak, aby pokryła warzywa.
- Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw (ok. 20 min).
- Dodać przyprawy i zmiksować na krem. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
Wersja dla fazy 3.: do porcji zupy na talerzu dodać pestki dyni i/lub oliwę czy olej lniany. Tak podana zupa może być przekąską lub częścią posiłku głównego.
Mój komentarz:
Powiem tak – jeden garnek tej zupy to za mało dla mojej 4-os0bowej rodziny, przeważnie znika w ciągu jednego dnia i kolejnego muszę znów ją robić. Właśnie planuję zrobić podwójną porcję, zastanawiam się tylko, kto przytacha do domu taką ilość dyni… Polecam zrobienie tej zupy jako część celebrowania nowej pory roku – jesieni.
2 komentarze
Zuza
Super 🙂 ja dzisiaj (faza 3) również wpadłam na zrobienie dyniowej – u mnie na rosole i z mleczkiem kokosowym. Jest świetna!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, z mleczkiem kokosowym też jest super 🙂