Szybkie szparagi z sosem tahini i orzechami
Coraz bardziej przekonuję się, że najlepsze pomysły na dania mają weganie – ten pochodzi z kultowej Jadłonomii. Przekąska naprawdę błyskawiczna, oryginalna i niezwykle apetyczna. I jak każde danie na tym blogu – podkręcająca metabolizm!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje, na przekąskę.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 2 łyżki pasty tahini,
- 4 – 5 łyżek ciepłej wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1/8 łyżeczki ksylitolu,
- spora szczypta soli,
- spora szczypta kuminu,
- łyżka orzechów włoskich/laskowych/pistacji/migdałów (do wyboru),
- podania: świeża kolendra/natka pietruszki/mięta.
- Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki.
- Zagotować wodę w szerokim garnku lub głębokiej patelni, osolić i do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować 2-4 minuty.
- Pastę tahini, wodę, sok z cytryny, ksylitol, sól i kumin wymieszać widelcem w miseczce .
- Szparagi wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać orzechami i udekorować kolendrą, natką lub miętą.
Mój komentarz:
Jeśli lubicie szparagi i smak tahini – nie wahajcie się, na pewno będzie Wam smakować. Sos z tahini z dodatkiem kuminu smakuje ciut orientalnie, a delikatne szparagi pasują do niego idealnie. Jest to naprawdę ciekawa przekąska dla urozmaicenia 3. fazy.