• Produkty,  Przepisy

    Domowy majonez

    Danie fazy 3. Dodatek do potraw. Z podanych składników wyjdzie ok. szklanka majonezu. Ilość na porcję: maks. 2 łyżki. Składniki: duże jajko, 1 łyżka soku z cytryny, 1 płaska łyżeczka musztardy dijon (może być też zwykła), 1/4 łyżeczki soli morskiej, 3/4 szklanki oleju słonecznikowego, oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron (lub miks tych składników). 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Jajko, sok z cytryny, musztardę, sól i pieprz zmiksować na gładką masę. 3. Następnie cienkim strumieniem powoli dolewać oliwę i miksować dalej, aż majonez zgęstnieje. 4. Najlepiej do razu skosztować – być może zechcemy dodać jeszcze trochę soku z cytryny albo musztardy, albo soli do smaku (kwestia…