Produkty
Produkty dozwolone na diecie przyśpieszającej metabolizm
10 ważnych powodów, żeby jeść maliny i jagody
Ostatnio natknęłam się gdzieś w internecie na wątek – co podoba Wam się w Polsce? I wiecie jaka odpowiedź przewijała się bardzo często? Nasze polskie owoce sezonowe. Myślę, że często nie doceniamy tego, co jest dostępne od zawsze i wydaje się oczywiste. Dopiero wyjeżdżając gdzieś na dłużej, zyskujemy świadomość tego, jakie dobroci oferuje nam nasz kraj. Dziś skupię się na owocach jagodowych, na które mamy sezon. Kiedy szukałam materiałów do tego newslettera, natknęłam się na bardzo ciekawe wyniki badań pokazujących dobitnie, że owoce te mają tak niesamowite właściwości, że warto jeść je jak najczęściej! 1. Są naładowane przeciwutleniaczami Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Jedno z badań wykazało, że jagody, jeżyny i…
12 mrożonek wielowarzywnych przydatnych na diecie
Nie bez przyczyny poruszam temat mrożonek akurat teraz. Na finiszu zimy, warzywa leżakujące od wielu miesięcy, niekoniecznie posiadają pełnię swoich witamin i mikroelementów. Co innego mrożonki – produkty zamrożone w pełni sezonu zachowują większość swoich cennych składników. Dlatego nie należy bać się mrożonek – są one pełnowartościowym produktem Co więcej, można dzięki nim zaoszczędzić masę czasu: warzywa są już obrane i pokrojone. Wiadomo, że na diecie świetnie sprawdzają się np. mrożona fasolka szparagowa, brokuły czy kalafior, jednak trochę więcej problemów jest z mieszankami warzyw, ponieważ, jak wiadomo, muszę one pasować do fazy diety. Np. bardzo często jest łączony brokuł z kalafiorem, czego na diecie robić nie można (brokuł: faza 1.…
Rabarbar — produkt idealny na czas diety! 6 sprawdzonych przepisów
Pojawienie się rabarbaru powoduje we mnie zawsze 2 emocje: radość, że to już i niepokój, żeby zdążyć, nie przegapić, wykorzystać, zanim zniknie i znów trzeba będzie czekać na kolejny sezon. Jest kwaśny, trochę siermiężny i jedyny w swoim rodzaju. Stanowi źródło witamin C, E i A, działa przeciwzapalnie i reguluje trawienie. Można go jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm, do czego serdecznie zachęcam (poza dietą również zachęcam). Zobacz także: Jadłospis z truskawkami, rabarbarem i szparagami 6 mleczek kokosowych, które można jeść bez obaw + 24 sprawdzone przepisy Rabarbar można jeść na Diecie Przyspieszającej Metabolizm w fazie 2. i 3. (Czemu nie w fazie 1.? Tutaj ogólna odpowiedź na to pytanie). I…
6 mleczek kokosowych, które można jeść bez obaw + 24 sprawdzone przepisy
Mleczko kokosowe to zdrowy, wartościowy dodatek do dań, jednak pod warunkiem, że nie zawiera żadnych chemicznych dodatków. Sam kokos i woda – to skład idealny. Które dostępne na rynku mleczka spełniają te warunki? Przede wszystkim musimy zawsze przeczytać skład produktu i nie kupować, jeśli zawiera następujące dodatki: Stabilizatory, których zadaniem jest zapewnić mleczku odpowiednią konsystencję. Odpowiednia gęstość produktu powinna być zapewniona przez miąższ kokosa, który jest bardzo tłustym owocem, a nie przez dodatek stabilizatora. Emulgatory, czyli konserwanty. Czysta chemia. Przeciwutleniacze, takie jak np. pirosiarczyn sodu E223, który jest obecny w bardzo wielu produktach i niebezpieczne może być jego przedawkowanie. Witaminę C. Samo mleczko kokosowe to między innymi źródło witaminy C, która…
10 produktów, które warto zawsze mieć w kuchni
Co zrobić, żeby w domu zawsze było do zjedzenia coś dobrego i zdrowego? Wiedzieć, co kupić na zapas oraz co w razie potrzeby z tych zapasów wyczarować. Dotyczy nie tylko osób na diecie przyspieszającej metabolizm, także niedietujący mogą ułatwić sobie życie. Przedstawiam listę 10 produktów: wszystkie można długo przechowywać, drukuję ich listę i pilnuję, żeby zawsze były w domu, kiedy trafiam na korzystną promocję tych produktów – kupuję jeszcze więcej, co pozwala sporo zaoszczędzić, każdy z produktów pasuje do co najmniej do dwóch faz diety, a jeśli nie jesteś na diecie, masz dużą swobodę komponowania posiłków, zakładam, że masz w domu takie dodatki jak przyprawy, oliwę i musztardę – takie rzeczy…
Produkty organicznie – jakie warto kupować, a jakie nie?
Często dostaję pytania, czy ja sama na co dzień kupuję produkty organiczne. Gdybym kupowała codzienną żywność wyłącznie w sklepach eko, niechybnie groziłoby mi bankructwo. Na czym można zaoszczędzić, a na czym nie warto? Wyeliminowanie z jedzenia konserwantów, chemicznych dodatków, aromatów itd. – to bardzo ważne zasady diety przyspieszającej metabolizm. Dlatego też autorka dieta Haylie Pomory zaleca tam, gdzie jest możliwe stosowanie żywności organicznej, z rolnictwa ekologicznego. Powód jest oczywisty – zawarte w jedzeniu pestycydy, hormony, zanieczyszczenia to ciężka praca dla naszej wątroby, która „walczy”, aby zmetabolizować te składniki, a my wolelibyśmy, aby w tym czasie spalała nasz tłuszcz. Pewne produkty żywnościowe są bardziej zanieczyszczone, inne mniej. Opierając się na informacjach pochodzących od…
AKTUALIZACJA listy produktów diety
Lista dozwolonych produktów Diety Przyspieszającej Metabolizm wciąż trochę się zmienia. Nie są to może duże zmiany, ale zawsze warto wiedzieć, że np. można jeść produkty z żyta w fazie 3. czy seler korzeniowy w fazie 2. Pobierz listę wszystkich produktów diety w kolejności alfabetycznej Pobierz listę dla fazy 1. Pobierz listę dla fazy 2. Pobierz listę dla fazy 3. Jak powstała ta lista? Czasem ktoś do mnie pisze i pyta, czy można jeść produkt taki a taki, bo nie ma go w książce. Otóż książka została napisana w roku 2014 i faktycznie wielu produktów tam nie ma, bo po pierwsze trochę się pozmieniało, a po drugie autorka wymienia tam jedynie…
5 sposobów na jedzenie jarmużu
Gdy przygotowuję jadłospisy na życzenie, bardzo wiele, bo ponad 56% klientów wymienia jarmuż na liście produktów niepożądanych w menu i to mnie martwi, ponieważ jest to wyjątkowa roślina – absolutny hit wśród zdrowych warzyw. Składam to na karb nieznajomości jarmużu i niepewności, jak się z nim obchodzić i co smacznego z niego przyrządzić. Jarmuż do niedawna nie był zbyt popularną rośliną, dopiero ostatnio przeżywa prawdziwy boom. To jedna z niewielu w naszym klimacie roślin, której sezon przypada na czas zimy – zbiera się ją po pierwszych przymrozkach, co wcale nie pozbawia jej właściwości odżywczych. Jarmuż zawiera: więcej wapnia niż mleko, witaminę A, C i K w sporych ilościach, przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym, błonnik pobudzający…
Żyto i jego wyroby na diecie
Żyto długo nie było obecne ma liście diety przyspieszającej metabolizm z bardzo prostego powodu – autorka diety uznała, że zakup chleba wykonanego ze 100% żyta, bez domieszki pszenicy, graniczy z cudem. W Polsce jednak takie cuda się zdarzają. Ostatecznie stanęło na tym, że żyto można jeść na diecie: W fazie 1. i w fazie 3. Pełni funkcję ziaren, czyli można zastępować nim kaszę, ryż itd. Dozwolona porcja chleba na diecie to 1 kromka, ale ponieważ jest to bardzo niemiarodajne (chleby mają różną wielkość, kromka może mieć różną grubość) , jako miarę przyjmujemy 30 g dla celu do 10 kg lub 45 g dla celu powyżej 10 kg. W przypadku płatków…
Ocet jabłkowy przyspiesza metabolizm
Obniża poziom cukru we krwi, a także cholesterol, pomaga spalać tłuszcz, detoksykuje – takie to cuda czyni ocet jabłkowy. Jest też kilka badań potwierdzających jego działanie antynowotworowe. Tak niepozorny, prosty produkt jest naładowany składnikami odżywczymi – jest bogaty w bezcenny potas, sód, fluor, żelazo, fosfor, miedź, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P, bioflawonoidy, pektyny oraz kwasy – mlekowy, cytrynowy i octowy. Ocet jabłkowy zaskakuje listą swoich potwierdzonych właściwości: Przyspiesza metabolizm i pomaga w utracie wagi – jest polecany przez autorkę diety przyspieszającej metabolizm Pomaga zwalczać insulinooporność i obniża stężenie glukozy we krwi Obniża poziom cholesterolu i zmniejsza wysokie ciśnienie krwi Pomaga w detoksykacji organizmu Zwalcza grzyby, w tym candida…