Ciasto czekoladowe słonecznikowe (bez mąki i cukru)
Ciacho niemal bezkarne – bez cukru, ze zmielonymi ziarnami słonecznika zamiast mąki, o czekoladowym smaku. Duża zawartość słonecznika sprawia, że jest to smakołyk z m.in. z dużą zawartością witaminy E oraz fitosteroli obniżających cholesterol. Polecam, jeśli chcecie przemycić zdrową słodkość na świątecznym stole (podpowiadam też, jakich można użyć dodatków).
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 5 porcji diety.
Składniki:
- 5 dużych jajek eko,
- 200 g ziaren słonecznika,
- 170 g ksylitolu,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki przesianego kakao,
- pół łyżeczki cynamonu.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Ziarna słonecznika zmielić na mąkę (nie wyjdzie zbyt drobna, ale to w niczym nie przeszkadza, mogą pozostać grudki),
- Jaja ubijać z ksylitolem do momentu, aż całość zwiększy swoją objętość.
- Dodać do ubitych jaj pozostałe składniki i zamieszać łyżką tylko do połączenia składników.
- Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
- Piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Wariant 1: zamiast słonecznika użyć zmielonych migdałów.
Wariant 2.: ciasto oblać polewą czekoladową:
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu.
Składniki podgrzać (nie gotować) i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa przestygnie, polać nią ciasto i włożyć do lodówki, aby stężała.
Mój komentarz:
Ciasto ma wilgotną, bogatą, tłustą konsystencję, którą zawdzięcza wyłącznie dodatkowi słonecznika, ponieważ nie dodaje się do niego żadnego tłuszczu. Smakuje intensywnie czekoladowo z przebijającą nutką słonecznika. Moi domownicy jedli ochoczo nawet bardzo nie narzekając, że znów piekę coś zdrowego 😉
Dobrze smakuje z dodatkiem owoców typu maliny (to opcja śniadaniowa), a poza dietą polecam z jogurtem greckim.
8 komentarzy
Kasia
Chętnie bym zrobiła, a jeszcze chętniej zjadła. Jestem typowy łasuch. Może mi Pani wpisać w jadlospis:)))))
Prophanee
Czy w wersji 2, z polewą, ciacho również podzielić na 5 porcji w 3 fazie?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Wówczas podzielić na 6 porcji, bo dochodzi tłuszcz z polewy. Pozdrawiam
Agata
Mam mąkę ze słonecznika. Ile g mąki użyć zamiast mielić 200g ziaren słonecznika?
Z góry dziękuję za odpowiedź :)))
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
200 g bez względu na to, czy są to ziarna całe czy zmielone, czy też mąka 🙂
Mirek
Hej,
Dziękuję za przepis. Na pewno wypróbuję!:)
Pozdrawiam
Justyna
Właśnie wsadziłam do piekarnika 🙂
Martwi mnie tylko czy miało być takie rzadkie ? Konsystencja jak na biszkopt – wszystko pływało
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Już w tym momecnie nie pamiętam jaką miało konsystencję jako surowe, ale patrząc na składniki, było raczej płynne. Powinno być OK, trzymam kciuki.