Przepisy

Ciasto czekoladowe słonecznikowe (bez mąki i cukru)

Ciacho niemal bezkarne – bez cukru, ze zmielonymi ziarnami słonecznika zamiast mąki, o czekoladowym smaku. Duża zawartość słonecznika sprawia, że jest to smakołyk z m.in. z dużą zawartością witaminy E oraz fitosteroli obniżających cholesterol. Polecam, jeśli chcecie przemycić zdrową słodkość na świątecznym stole (podpowiadam też, jakich można użyć dodatków). 

Zobacz także:

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę. Składniki na 5 porcji diety. 

Składniki:

  • 5 dużych jajek eko,
  • 200 g ziaren słonecznika,
  • 170 g ksylitolu,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki przesianego kakao,
  • pół łyżeczki cynamonu.
  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Ziarna słonecznika zmielić na mąkę (nie wyjdzie zbyt drobna, ale to w niczym nie przeszkadza, mogą pozostać grudki),
  3. Jaja ubijać z ksylitolem do momentu, aż całość zwiększy swoją objętość.
  4. Dodać do ubitych jaj pozostałe składniki i zamieszać łyżką tylko do połączenia składników.
  5. Tortownicę 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.
  6. Piec ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka.

Wariant 1: zamiast słonecznika użyć zmielonych migdałów.

Wariant 2.: ciasto oblać polewą czekoladową:

  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki wody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki ksylitolu.

Składniki podgrzać (nie gotować) i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa przestygnie, polać nią ciasto i włożyć do lodówki, aby stężała.

Mój komentarz:

Ciasto ma wilgotną, bogatą, tłustą konsystencję, którą zawdzięcza wyłącznie dodatkowi słonecznika, ponieważ nie dodaje się do niego żadnego tłuszczu. Smakuje intensywnie czekoladowo z przebijającą nutką słonecznika. Moi domownicy jedli ochoczo nawet bardzo nie narzekając, że znów piekę coś zdrowego 😉

Dobrze smakuje z dodatkiem owoców typu maliny (to opcja śniadaniowa), a poza dietą polecam z jogurtem greckim.

 

 W blogowym sklepie:

 

 




Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

3 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *