3 sposoby na zieloną herbatę
Na początku wyjaśnię, żeby nie było wątpliwości – na liście Diety Przyspieszającej Metabolizm nie ma zielonej herbaty: ze względu na zawartość kofeiny, jednak kiedy nie jesteśmy na tej diecie – śmiało można ją pić.
Sama autorka DPM, Haylie Pomory, włączyła zieloną herbatę na listę produktów „po diecie” z jednym zastrzeżeniem – zawsze po jedzeniu, unikać picia na czczo.
Zielona herbata ma wiele cennych właściwości, a w obecnym czasie warto zwrócić uwagę na jej działanie antywirusowe. 3-4 szklanki dziennie pomagają chronić się przed infekcjami, a wg niektórych badań zielona herbata zmniejsza ryzyko przed infekcjami nawet o 68%. Dodatkowo zawarte w niej flawonoidy działają antyoksydacyjnie i zmniejszają ryzyko demencji nawet o 50%.
Jednak nie tylko zielona herbata wzmacnia odporność – takie działanie mają także:
- dzika róża,
- czarny bez,
- czystek
Przepisy, które podaję wykorzystać do podrasowania każdej innej herbaty zwłaszcza ziołowej, takiej jak czystek, melisa czy rumianek.
Zielona herbata ma specyficzny smak jakby siana, który nie wszystkim pasuje. Proponuję 3 sposoby jej przyrządzenia, które nie tylko podkręcą jej smak, ale też wzbogacą właściwości odżywcze.
Wszystkie przepisy zawierają składniki na litr herbaty.
Limonka i mięta
Składniki:
- 2 limonki, pokrojone w ósemki
- 4 gałązki świeżej mięty
- 4 torebki zielonej herbaty
Wykonanie:
- Umieść pokrojone limonki i gałązki mięty w dużym dzbanku.
- Dodaj 4 torebki zielonej herbaty.
- Wlej 4 szklanki wrzącej wody do dzbanka.
- Delikatnie wymieszaj składniki.
- Pozostaw herbatę na kilka minut, a następnie usuń torebki.
- Możesz podawać ją na ciepło lub schłodzoną.
Rozmaryn i pieprz
Składniki:
- 1 cytryna, pokrojona w ósemki
- 4 torebki zielonej herbaty
- 4 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
Wykonanie:
- Umieść pokrojoną cytrynę, torebki zielonej herbaty, gałązki rozmarynu i czarny pieprz w dużym dzbanku.
- Zalej składniki 4 szklankami wrzątku.
- Pozostaw herbatę na 10 minut, a następnie usuń torebki.
- Podawaj na ciepło lub schłodzoną.
Cytryna, imbir i kurkuma
Składniki:
- 1 cytryna, pokrojona w ósemki
- Kawałek obranego imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 4 torebki zielonej herbaty
Wykonanie:
- Wyciśnij sok z cytryny do dużego dzbanka.
- Dodaj kawałek imbiru, kurkumę i 4 torebki zielonej herbaty.
- Zalej składniki 4 szklankami wrzącej wody.
- Odstaw herbatę na 3 minuty.
- Podawaj na ciepło lub schłodzoną (według preferencji), z plasterkiem cyrtyny.