Przepisy

3 sposoby na zieloną herbatę

Na początku wyjaśnię, żeby nie było wątpliwości – na liście Diety Przyspieszającej Metabolizm nie ma zielonej herbaty: ze względu na zawartość kofeiny, jednak kiedy nie jesteśmy na tej diecie – śmiało można ją pić.

Sama autorka DPM, Haylie Pomory, włączyła zieloną herbatę na listę produktów „po diecie” z jednym zastrzeżeniem – zawsze po jedzeniu, unikać picia na czczo.

Zielona herbata ma wiele cennych właściwości, a w obecnym czasie warto zwrócić uwagę na jej działanie antywirusowe. 3-4 szklanki dziennie pomagają chronić się przed infekcjami, a wg niektórych badań zielona herbata zmniejsza ryzyko przed infekcjami nawet o 68%. Dodatkowo zawarte w niej flawonoidy działają antyoksydacyjnie i zmniejszają ryzyko demencji nawet o 50%.

Jednak nie tylko zielona herbata wzmacnia odporność – takie działanie mają także:

  • dzika róża,
  • czarny bez,
  • czystek

Przepisy, które podaję wykorzystać do podrasowania każdej innej herbaty zwłaszcza ziołowej, takiej jak czystek, melisa czy rumianek.

Zielona herbata ma specyficzny smak jakby siana, który nie wszystkim pasuje. Proponuję 3 sposoby jej przyrządzenia, które nie tylko podkręcą jej smak, ale też wzbogacą właściwości odżywcze.

Wszystkie przepisy zawierają składniki na litr herbaty.

Limonka i mięta

Składniki:

  • 2 limonki, pokrojone w ósemki
  • 4 gałązki świeżej mięty
  • 4 torebki zielonej herbaty

Wykonanie:

  1. Umieść pokrojone limonki i gałązki mięty w dużym dzbanku.
  2. Dodaj 4 torebki zielonej herbaty.
  3. Wlej 4 szklanki wrzącej wody do dzbanka.
  4. Delikatnie wymieszaj składniki.
  5. Pozostaw herbatę na kilka minut, a następnie usuń torebki.
  6. Możesz podawać ją na ciepło lub schłodzoną.

Rozmaryn i pieprz

Składniki:

  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki
  • 4 torebki zielonej herbaty
  • 4 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach

Wykonanie:

  1. Umieść pokrojoną cytrynę, torebki zielonej herbaty, gałązki rozmarynu i czarny pieprz w dużym dzbanku.
  2. Zalej składniki 4 szklankami wrzątku.
  3. Pozostaw herbatę na 10 minut, a następnie usuń torebki.
  4. Podawaj na ciepło lub schłodzoną.

Cytryna, imbir i kurkuma

Składniki:

  • 1 cytryna, pokrojona w ósemki
  • Kawałek obranego imbiru, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 4 torebki zielonej herbaty

Wykonanie:

  1. Wyciśnij sok z cytryny do dużego dzbanka.
  2. Dodaj kawałek imbiru, kurkumę i 4 torebki zielonej herbaty.
  3. Zalej składniki 4 szklankami wrzącej wody.
  4. Odstaw herbatę na 3 minuty.
  5. Podawaj na ciepło lub schłodzoną (według preferencji), z plasterkiem cyrtyny.
image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *