
Indyk smażony z warzywami
Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację.
Składniki:
- 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- ¼ łyżeczki soli morskiej,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę,
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski,
- 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki,
- 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki,
- 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę.
- Przypraw indyka solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj indyka i smaż po obu stronach na średnim ogniu, 3–5 minut na stronę, aż będzie usmażony. Przenieś na talerz i odłóż na bok.
- Na patelni rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż na średnim ogniu, od 3 do 5 minut, aż będą półprzezroczyste.
- Dodaj cukinię i czerwoną paprykę i smaż przez kolejne 3 do 5 minut, aż będą miękkie. Dodaj usmażonego indyka, wymieszaj i podgrzewaj przez 3 do 4 minut.
- Podawaj ze świeżymi posiekanymi pomidorami (lekko oprószonymi solą i świeżo mielonym pieprzem) i posiekaną kolendrą ułożonymi na indyku.
* Możesz wykorzystać resztki upieczonego indyka czy kurczaka – dodaj go do dania na samym końcu.
Wariant dla 1. fazy: Zamiast oleju do podsmażania użyj bulionu z warzyw lub wody.
Mój komentarz:
To przepis autorki diety Haylie Pomroy z jej strony internetowej. W oryginale nazywa się southwestern turkey stir fry, czy południowo-zachodni indyk smażony „w ruchu”. Stir fry to taka technika smażenia, gdzie mięso i warzywa kroi się w cienkie paski i całość smaży podrzucając patelnię, aby składniki równomiernie się obsmażały.
To danie bardzo nam smakowało, świetnie są w nim połączone smaki. Polecam!

