
Ciasteczka orzechowe z polewą (bez mąki i cukru)
Pyszne ciasteczka z orzechów laskowych z czekoladową polewą – bezkarna słodka przekąska podkręcająca metabolizm. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe zawierają sporo witaminy E i wspomagają walkę z tłuszczem.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji (24 ciasteczka, 3 na porcję). Na przekąskę (lub ew. dodatek do dania głównego).
Składniki:
- 1,5 szklanki orzechów laskowych,
- 2 duże białka jaj eko,
- szczypta soli,
- 2/3 szklanki ksylitolu.
Na polewę:
- 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1/4 szklanki kakao.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Orzechy zmiksuj, ale niezbyt drobno, tak aby zostały cząstki orzechów.
- Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać ksylitol i krótko zmiksuj.
- Do masy dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżeczką wykładaj porcje ciasta zachowując niewielkie odstępy. Jedna porcja = jedna czubata łyżeczka ciasta. Powinny wyjść 24 ciasteczka. Na jedną porcję jemy 3 ciasteczka.
- Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut – do momentu, aż lekko się zezłocą.
- Wystudzone udekorować polewą: wszystkie jej składniki lekko podgrzać i dokładnie wymieszać.
Mój komentarz:
Pyszne słodkie maleństwa to idealna słodka przekąska, a jedyny problem to fakt, że można zjeść tylko 3 sztuki – na diecie, bo poza dietą już nie obowiązują tak surowe zasady 🙂

