Przepisy

Ciasteczka orzechowe z polewą (bez mąki i cukru)

Pyszne ciasteczka z orzechów laskowych z czekoladową polewą – bezkarna słodka przekąska podkręcająca metabolizm. Warto wiedzieć, że orzechy laskowe zawierają sporo witaminy E i wspomagają walkę z tłuszczem.

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji (24 ciasteczka, 3 na porcję). Na przekąskę (lub ew. dodatek do dania głównego).

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów laskowych,
  • 2 duże białka jaj eko,
  • szczypta soli,
  • 2/3 szklanki ksylitolu.

Na polewę:

  • 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki kakao.
  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Orzechy zmiksuj, ale niezbyt drobno, tak aby zostały cząstki orzechów.
  3. Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać ksylitol i krótko zmiksuj.
  4. Do masy dodaj orzechy i delikatnie wymieszaj.
  5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i łyżeczką wykładaj porcje ciasta zachowując niewielkie odstępy. Jedna porcja = jedna czubata łyżeczka ciasta. Powinny wyjść 24 ciasteczka. Na jedną porcję jemy 3 ciasteczka.
  6. Ciasteczka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut – do momentu, aż lekko się zezłocą.
  7. Wystudzone udekorować polewą: wszystkie jej składniki lekko podgrzać i dokładnie wymieszać.

Mój komentarz: 
Pyszne słodkie maleństwa to idealna słodka przekąska, a jedyny problem to fakt, że można zjeść tylko 3 sztuki – na diecie, bo poza dietą już nie obowiązują tak surowe zasady 🙂

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *