Produkty

Masło migdałowe

Mam wrażenie, że masło migdałowe z selerem naciowym to amerykański klasyk, ponieważ już parokrotnie spotykam się z takim zestawieniem, a tym razem takie właśnie danie poleca H. Pomroy w diecie przyspieszającej metabolizm, jako przekąskę w fazie 3.

Masło migdałowe, nie jest u nas zbyt popularnym produktem.

Można je:

1)  Zrobić samemu: wykonanie jest bardzo proste – trzeba dokładnie  podprażone migdały zmiksować  na jednolitą masę. Sam proces miksowania trwa dość długo, wymagana jest cierpliwość. Tutaj mój przepis

2) Kupić w sklepach z ekożywnością, np. w sieci Organic Farma Zdrowia, choć cena nie zachęca – za słoik 250 gram zapłacimy 35 zł! Tyle niestety kosztują produkty „eko”.

3) Kupić przez internet, np. na stronie www.organical.pl masło migdałowe Primavika 185 gram kosztuje 12,30 zł + przesyłka. Nie ma informacji, jakoby było „eko”, jednak o tyle dobrze, że w składzie są tylko migdały i sól. W podobnej cenie kupimy masło Primaviki na Allegro.

Dozwolony w fazie: 3.

Dziennie można zjeść: 2 łyżki na jeden posiłek.

Propozycje podania:

  1. z selerem naciowym – klasyczne i bardzo udane zestawienie,
  2. na chlebie esseńskim z jagodowymi owocami i cynamonem,
  3. do piersi z kurczaka pieczonej w folii.
image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

10 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *