Masło migdałowe
Mam wrażenie, że masło migdałowe z selerem naciowym to amerykański klasyk, ponieważ już parokrotnie spotykam się z takim zestawieniem, a tym razem takie właśnie danie poleca H. Pomroy w diecie przyspieszającej metabolizm, jako przekąskę w fazie 3.
Masło migdałowe, nie jest u nas zbyt popularnym produktem.
Można je:
1) Zrobić samemu: wykonanie jest bardzo proste – trzeba dokładnie podprażone migdały zmiksować na jednolitą masę. Sam proces miksowania trwa dość długo, wymagana jest cierpliwość. Tutaj mój przepis
2) Kupić w sklepach z ekożywnością, np. w sieci Organic Farma Zdrowia, choć cena nie zachęca – za słoik 250 gram zapłacimy 35 zł! Tyle niestety kosztują produkty „eko”.
3) Kupić przez internet, np. na stronie www.organical.pl masło migdałowe Primavika 185 gram kosztuje 12,30 zł + przesyłka. Nie ma informacji, jakoby było „eko”, jednak o tyle dobrze, że w składzie są tylko migdały i sól. W podobnej cenie kupimy masło Primaviki na Allegro.
Dozwolony w fazie: 3.
Dziennie można zjeść: 2 łyżki na jeden posiłek.
Propozycje podania:
- z selerem naciowym – klasyczne i bardzo udane zestawienie,
- na chlebie esseńskim z jagodowymi owocami i cynamonem,
- do piersi z kurczaka pieczonej w folii.
10 komentarzy
Zielonygroszek
W USA popularne jest masło z orzeszków ziemnych, nie migdałowe i przyznaje, ze z selerem naciowego smakuje rewelacyjnie! Zrobiłam migdałowe na potrzeby diety i nie jest aż takie smaczne jak to z orzeszków ziemnyxh
Ewa / SzybkaPrzemiana.pl
Jasne, orzechowe jest mega popularne w USA, ale migdałowe też, w każdym razie na pewno bardziej niż u nas.
zielonygroszek
a szkoda, bo to mega przekąska. Choć jak obserwuję blogi kulinarne i FIT blogi to już coraz częściej sięga się po tego typu przekąskę. Dla mnie to fajna opcja na imprezę
Magda
A ja znalazłam w sklepie internetowym masło z orzechów nerkowca – skład: orzechy nerkowca. Można?
I jeszcze jedno pytanie – makaron z mąki owsianej – skład mąka i woda. Nadaje się?
SzybkaPrzemiana.pl
Masło z orzechów nerkowca bez niedozwolonych dodatków – jak najbardziej można.
O makaronie Pomroy nic nie wspomina, ale jeśli jest to owies i woda, to imho to samo, co płatki owsianie. Dozwolona porcja takiej mąki to 1/4 szklanki. To już bardziej opłaca się zjeść płatki lub kaszę owsianą, których można zjeść szklankę.
JolaW
Ja używam masło migdałowe primavika http://www.sklepzezdrowiem.pl/maslo_migdalowe_prazone.html, uwielbiam tosty z tym masłem <3 !
Pingback:
Pingback:
Masło migdałowe
Czy można jeść masło migdałowe z prażonych migdałów?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Teoretycznie na tej diecie produkty tylko z surowych orzechów, jednak od czasu do czasu myślę, że tak.