Fasolowe brownie z orzechami (bez mąki i cukru)
Co myślisz, gdy słyszysz: fasolowe brownie? Podejrzewam, że nic dobrego 😉 Powiem więc tak – smaku fasoli nie czuć absolutnie, jest mocno czekoladowe, słodkie, z kawałkami chrupiących orzechów. Smakuje moim zdaniem bardzo dobrze, a wyglądowi również nie można niczego zarzucić: wygląda dokładnie tak, jak klasyczne brownie.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji. Na przekąskę (lub ew. dodatek do dania głównego).
Składniki:
- 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli (lub 800 samodzielnie ugotowanej – masa po ugotowaniu),
- 100 g oleju kokosowego,
- 4 jaja,
- 80 g kakao,
- 120 g ksylitolu,
- pół łyżeczki soli,
- 100 g posiekanych orzechów włoskich.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
- Fasolę dokładnie zmiksuj z jajami. Dodaj ksylitol i znów krótko zmiksuj.
- Odłóż garść orzechów do dekoracji ciasta.
- Dodaj pozostałe składniki (olej kokosowy rozpuszczony) i dokładnie wymieszaj, ew. krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posyp je odłożonymi orzechami. Wielkość blachy: 25 x 20 cm lub zbliżona, np. okrągła tortownica o średnicy 26 cm będzie OK.
- Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka). Brownie może lekko wyrosnąć, ale opadnie po wyjęciu z piekarnika – brownie z zasady jest płaskie.
Mój komentarz:
Mam na blogu już dwa ciasta na bazie fasoli: torcik czekolady w bitą śmietaną kokosową oraz czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli, jednak brownie trochę się od nich różni: nie ma polewy, lecz chrupiące orzechy, jest niskie (nie wyrasta i tak ma być) i wilgotne.
Idealna przekąska na 3. fazę, pamiętaj jednak o zjedzeniu do niej jakiegoś warzywa, np. marchewki czy papryki.
Poza dietą bardzo polecam podawać to brownie z jogurtem greckim (pomysł na taki dodatek zawdzięczam sieci barcelońskich Buenas Migas, gdzie tak właśnie podaje się ciasto czekoladowe).
2 komentarze
Lucy
Piekłam to ciasto, ale w zmienionej odrobinę wersji. Jest pycha! Ja niestety nie toleruję orzechów, więc musiałam je pominąć. Za to zrobiłam 'polewę z wiśni’ czyli wiśnie gotowane z ksylitolem w formie musu na wierzch. Idealne połączenie słodkiego, intensywnie czekoladowego ciasta z kwasowością wiśni 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Wszelkie zmiany zgodne z zasadami diety są jak najbardziej OK, ważne, żeby nam smakowało.