
Pyszne warzywa z piekarnika
Prosty, szybki i smaczny dodatek do wszelkich dań fazy 3. diety przyspieszającej metabolizm. Bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- ulubione warzywa, u mnie: cukinia, cebula czerwona i papryka, ale mogą też być kabaczek, kalafior, brokuły, pomidory, marchew, por itd
- oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron,
- sól, pieprz oraz ulubione przyprawy, np. oregano, bazylia, tymianek, itd
- Górną grzałkę piekarnika nagrzać do 220 stopni.
- Metalową dużą blaszkę posmarować cienko oliwą i posypać przyprawami.
- Warzywa pokroić na kawałki, cebulę na ćwiartki i ułożyć na blaszce.
- Blachę z warzywami włożyć pod górną grzałkę piekarnika na 15 minut.
- Po 15 minutach przewrócić warzywa na drugą stronę i piec przez kolejne 15 minut. Gotowe!
Wariant: przed podaniem posypać garścią pestek dyni.
Mój komentarz:
Ten sposób na warzywa znam już od dawna, a teraz świetnie wpasował się w dietę. Żałuję trochę, że nie miałam pod ręką więcej kolorowych warzyw (np. papryki żółtej i zielonej), bo byłby dużo lepszy efekt kolorystyczny. Niemniej bardzo polecam ten przepis – zapach wydobywający się z piekarnika jest nieziemski, a same warzywa przygotowane w ten sposób bardzo smaczne. Szczególnie smakuje mi w tej wersji czerwona cebula, która po upieczeniu staje się słodka. Tak przyrządzone warzywa można też podać jako dodatek do eleganckiego obiadu.


6 komentarzy
T
Wyglądają pysznie. Ja też czasem tak przygotowuję warzywa, a dla fazy I i III – w parowarze. Rodzina też lubi, co jest dla mnie bardzo ważne. Po prostu przygotowywanie wszystkich posiłków w 2 wersjach mocno mi już doskwiera. Pochłania to dużo czasu, a dodatkowo angażuje podwójną ilość naczyń 🙁
Bieta
Ja dodaję jeszcze pomidory, trochę koperku i polewam warzywa rozrzedzonym wodą koncentratem pomidorowym. Staram się zawsze wkroić żółtą, zieloną i czerwoną paprykę dla lepszego efektu kolorystycznego
Ola
Polecam polozyc galazke rozmarynu – zapach nieziemski. Juz nie moge sie doczekac.
Beata Weidemann
Z czym to można podawać by był pełny obiad na fazie trzeciej w wersji wegetariańskiej ?
Z kaszą ?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można z jajkiem sadzonym lub pół szklanki strączkowych.
Beata Weidemann
O to super 🙂 Zrobię w tym tygodniu 🙂