Miękkie ciasteczka migdałowe
Miękkie, rozpływające się w ustach ciasteczka bez mąki i cukru, na bazie zmielonych migdałów, słodzone ksylitolem to zdrowa alternatywa dla tradycyjnych świątecznych wypieków. A jeśli chodzi o smak – wymiatają! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 10 porcji przekąskowych. Składniki: 2 białka dużych jaj bio, 200 g zmielonych migdałów, 3/4 szklanki ksylitolu + 2-3 łyżki do obtaczania ciasteczek, 3-4 krople olejku migdałowego (można pominąć). Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki ksylitolu i jeszcze przez moment ubijać. Wymieszać pianę z migdałami i olejkiem. Powstanie gęsta, klejąca się masa. Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w ksylitolu i układać na blasze…
Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami
Kolejne ciasteczka o bardzo dobrym składzie: z płatkami owsianymi, dynią, olejem kokosowym i ksylitolem. Mocno korzenne w smaku. Idealna zdrowa słodkość, np. na śniadanie z owocami. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Wielkość porcji: 1/4 wszystkich ciastek, które wyjdą z podanych składników. Idealne na śniadanie, trzeba jeszcze tylko dodać owoce. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych górskich, 1/4 szklanki mąki kokosowej, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1/3 szklanki ksylitolu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki soli morskiej, 2 jaja, 3/4 szklanki pure z dyni, 1/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym), 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.…