Jadłospis jesienny
Jadłospis diety przyspieszającej metabolizm zainspirowany jesienną obfitością warzyw i owoców – bogaty w dania z wykorzystaniem dyni, papryki, brzoskwini, gruszek i innych produktów specyficznych dla tej pory roku.
FAZA 1. PONIEDZIAŁEK I WTOREK
ŚNIADANIE: Brownie z dynią lub szklanka ugotowanych płatków owsianych, gruszka, 2 pomidory
II ŚNIADANIE: brzoskwinia
OBIAD: chili con carne z dynią, szklanka ugotowanej kaszy gryczanej lub pęczaku, 3 ogórki kiszone (lub więcej), jabłko
PRZEKĄSKA: gruszka
KOLACJA: : zapiekanka z dyni, marchwi i buraków, szklanka ugotowanego ryżu brązowego lub pęczaku plaster pieczonego kurczaka 120 g lub tuńczyk w sosie własnym 180 g
FAZA 2. ŚRODA I CZWARTEK
ŚNIADANIE: jaja faszerowane warzywami, szklanka ugotowanej fasolki szparagowej (lub więcej)
II ŚNIADANIE: 60 g pieczonej piersi kurczaka lub indyka, szklanka kapusty kiszonej lub duży ogórek (warzywa bez ograniczeń)
OBIAD: burgery z indyka pikantne, sałatka z pieczonej papryki
PODWIECZOREK: 60 g pieczonej piersi kurczaka lub indyka, szklanka kapusty kiszonej lub duży ogórek (warzywa bez ograniczeń)
KOLACJA: papryka nadziewana tuńczykiem, szklanka ugotowanych brokułów (lub więcej)
FAZA 3. PIĄTEK, SOBOTA i NIEDZIELA
ŚNIADANIE: ciasto marchewkowe z orzechami, brzoskwinia lub szklanka śliwek, 2 pomidory
II ŚNIADANIE: 2 łyżki humusu lub 1/4 szklanki orzechów włoskich, marchewka bez ograniczeń
OBIAD: chili z indykiem i dynią, frytki z patatów, 2 ogórki, brzoskwinia lub szklanka śliwek
PODWIECZOREK: 2 łyżki humusu lub 1/4 szklanki migdałów, seler naciowy bez ograniczeń
KOLACJA: jajko sadzone na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym, 2 szklanki ugotowanego kalafiora, 1/2 szklanki pęczaku lub komosy ryżowej (można pominąć)
Zobacz także:
- inne jadłospisy diety przyspieszającej metabolizm
- jadłospisy w blogowym sklepie, np. z daniami kuchni polskiej, dla lubiących chleb, lubiących słodkości i inne
3 komentarze
Magda K.
No to mam plan na następny tydzień 🙂
Wanda
Hej, mam pytanie od początkującej (3 tydzień), czy macie jakiś sposób na przygotowywanie warzyw bez oliwy, uwielbiam marchewki, pietruszki, bataty, papryki z piekarnika, ale niestety one bez oliwy nie smakują dobrze i strasznie się wysuszają w piekarniku (na wióry), z kolei duszone warzywa bez oliwy również są jałowe, cebulka i czosnek na wodzie tracą smak, jakieś rady? czym udaje się Wam zastąpił oliwę? dzięki z góry za info!
Ewa - SzybkaPrzemiana
Można piec w folii aluminiowej lub rękawie do pieczenia, wówczas zachowają wilgotność.