
Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami
Kolejne ciasteczka o bardzo dobrym składzie: z płatkami owsianymi, dynią, olejem kokosowym i ksylitolem. Mocno korzenne w smaku. Idealna zdrowa słodkość, np. na śniadanie z owocami.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Wielkość porcji: 1/4 wszystkich ciastek, które wyjdą z podanych składników. Idealne na śniadanie, trzeba jeszcze tylko dodać owoce.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych górskich,
- 1/4 szklanki mąki kokosowej,
- 1/4 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki soli morskiej,
- 2 jaja,
- 3/4 szklanki pure z dyni,
- 1/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym),
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych.
- Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
- Pierwszych 9 składników z listy (czyli od płatków od soli) wsypać do miski i wymieszać.
- Jaja lekko ubić widelcem, dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać, dodać pure z dyni, wymieszać.
- Połączyć suche składniki z masą jajeczną, dodać orzechy i wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Z masy formować kuleczki, kłaść na blachę i spłaszczać tak, aby powstało okrągłe ciastko.
- Piec ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią.
Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam od Haylie Pomroy. Co ciekawe, jej wyszły 24 ciasteczka, a mi 16. Więc jeśli chodzi o wielkość porcji, sugerujcie się wskazówkami pod zdjęciem.
Następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

