Przepisy

Ciasteczka owsiane z dynią i orzechami

Kolejne ciasteczka o bardzo dobrym składzie: z płatkami owsianymi, dynią, olejem kokosowym i ksylitolem. Mocno korzenne w smaku. Idealna zdrowa słodkość, np. na śniadanie z owocami. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Wielkość porcji: 1/4 wszystkich ciastek, które wyjdą z podanych składników. Idealne na śniadanie, trzeba jeszcze tylko dodać owoce. 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich,
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 jaja,
  • 3/4 szklanki pure z dyni,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego (w stanie stałym),
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych.
  1. Nastawić piekarnik na temperaturę 180 stopni.
  2. Pierwszych 9 składników z listy (czyli od płatków od soli) wsypać do miski i wymieszać.
  3. Jaja lekko ubić widelcem, dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać, dodać pure z dyni, wymieszać.
  4. Połączyć suche składniki z masą jajeczną, dodać orzechy i wymieszać.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Z masy formować kuleczki, kłaść na blachę i spłaszczać tak, aby powstało okrągłe ciastko.
  7. Piec ok. 15 minut, aż ciasteczka lekko się przyrumienią.

Mój komentarz:
Przepis zaczerpnęłam od Haylie Pomroy. Co ciekawe, jej wyszły 24 ciasteczka, a mi 16. Więc jeśli chodzi o wielkość porcji, sugerujcie się wskazówkami pod zdjęciem.

Następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Można je przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.

Pobierz bezpłatnego e-booka

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od ponad 8 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *