Herbata z imbirem i cytryną
Banalnie prosty do przygotowania, pyszny, rozgrzewający napój na chłodniejsze dni. Imbir działa przeciwzapalnie, ułatwia trawienie i poprawia krążenie krwi.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Wszystkie fazy, bez ograniczeń ilościowych.
Składniki:
- torebka ulubionej herbaty ziołowej* (np. mięta, lipa, rumianek),
- plasterek cytryny,
- 3 plasterki imbiru o długości ok. 5 cm (lub dowolne),
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub więcej do smaku),
- opcjonalnie: listki świeżej mięty.
* można zrezygnować z dodawania herbaty ziołowej – wówczas wyjdzie napar imbirowo-cytrynowny również bardzo smaczny
- Do kubka lub dużej szklanki włożyć torebkę herbaty, cytrynę, imbir i ksylitol.
- Zalać wrzątkiem i zaparzać 5-10 minut pod przykryciem. Wyjąć herbacianą torebkę.
- Opcjonalnie dodać świeże listki mięty.
Mój komentarz:
To już chyba oznaki uzależnienia – piję taką herbatkę kilka razy dziennie, bo też nie ma potrzeby się ograniczać: pasuje do każdej fazy Diety Przyspieszającej Metabolizm, czyli jest przyjazna dla przemiany materii. Jest słodka, kwaskowata i dzięki imbirowi lekko pikantna – pyszna!
Rodzina także ją pokochała – dla nich zamiast ksylitolem słodzę miodem. W tym przypadku słodzimy, gdy herbata lekko ostygnie, aby nie niszczyć właściwości zdrowotnych miodu.
One Comment
Pingback: