Przepisy

Herbata z imbirem i cytryną

Banalnie prosty do przygotowania, pyszny, rozgrzewający napój na chłodniejsze dni. Imbir działa przeciwzapalnie, ułatwia trawienie i poprawia krążenie krwi. 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Wszystkie fazy, bez ograniczeń ilościowych. 

Składniki:

  • torebka ulubionej herbaty ziołowej* (np. mięta, lipa, rumianek),
  • plasterek cytryny,
  • 3 plasterki imbiru o długości ok. 5 cm (lub dowolne),
  • 1 łyżeczka ksylitolu (lub więcej do smaku),
  • opcjonalnie: listki świeżej mięty.

* można zrezygnować z dodawania herbaty ziołowej – wówczas wyjdzie napar imbirowo-cytrynowny również bardzo smaczny

  1. Do kubka lub dużej szklanki włożyć torebkę herbaty, cytrynę, imbir i ksylitol.
  2. Zalać wrzątkiem i zaparzać 5-10 minut pod przykryciem. Wyjąć herbacianą torebkę.
  3. Opcjonalnie dodać świeże listki mięty.

Mój komentarz:
To już chyba oznaki uzależnienia – piję taką herbatkę kilka razy dziennie, bo też nie ma potrzeby się ograniczać: pasuje do każdej fazy Diety Przyspieszającej Metabolizm, czyli jest przyjazna dla przemiany materii. Jest słodka, kwaskowata i dzięki imbirowi lekko pikantna – pyszna!

Rodzina także ją pokochała – dla nich zamiast ksylitolem słodzę miodem. W tym przypadku słodzimy, gdy herbata lekko ostygnie, aby nie niszczyć właściwości zdrowotnych miodu.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *