
Kurczak z cukinią i papryką – tylko 3 składniki
Proste danie tylko z 3 składników (nie licząc przypraw i oleju do smażenia) – smaczne, lekkie i szybkie w przygotowaniu. A przede wszystkim przyjazne dla metabolizmu 👍 W wersji wegetariańskiej/wegańskiej można użyć cieciorki zamiast kurczaka.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację.
Składniki:
- 480 g piersi z kurczaka,
- 2 małe cukinie,
- 1 czerwona papryka,
- sól, pieprz, czosnek, papryka ostra i słodka,
- 6 łyżek oleju do smażenia,
- opcjonalnie: natka do posypania na talerzu.
- Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką lub ostrą.
- Cukinię pokroić w kostkę, paprykę w paski.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, usmażyć na nim kurczaka (potrwa to ok. 10 min.)
- Gdy kurczak będzie już usmażony, przełożyć go do miseczki.
- Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe 3 łyżki oleju, wrzucić cukinię i paprykę, doprawić do smaku podobnie jak kurczaka solą, pieprzem, czosnkiem, papryką słodką lub ostrą. Można też po kilku minutach smażenia dolać 100 ml wody.
- Dusić warzywa ok. 10 minut (aż będą miękkie, ale wciąż chrupkie), następnie dodać kurczaka, dusić całość przez chwilę, podawać.
- Opcjonalnie posypać na talerzu natką pietruszki.
Wersja dla 1. fazy: pominąć olej, „smażyć” na wodzie lub wywarze z warzyw.
Mój komentarz:
To jedno z tych dań, które można przygotować na szybko wracając popołudniu z pracy. Co ważne – posmakuje całej rodzinie, więc będą na diecie nie trzeba już gotować dla nich osobno (przetestowałam na swojej, dzieci również nie grymasiły, tylko szybko wymiotły talarze).
Warto je przyrządzać szczególnie w sezonie, gdy cukinia i papryka są stosunkowo tanie (zimą niestety ich ceny bywają wysokie). Można także zamrozić w porcjach.

