Pomidory z fasolką na ciepło
To przepis zwyczajny niezwyczajny. Z bardzo prostych składników, ale w tym właśnie tkwi jego siła – zrobisz go szybko, z tego, co masz w domu, bez zawracania głowy. Pochodzi z wegańskiej książki „Jadłonomia po polsku”. Wegańskie przepisy Marty nigdy nie zawodzą. Zobacz także: Fasolka szparagowa po grecku Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu poniżej. Składniki na 3 porcje: puszka białej fasolki (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej, sól, pieprz, 3-4 pomidory malinowe lub bawole serce (600 g), 1/2 cebuli, zielenina do posypania: szczypiorek, natka, koperek, itp. Fasolkę…
Krem z batatów z imbirem i mleczkiem kokosowym
Słona, słodka i pikantna zupa idealna na chłodne dni. Syci i rozgrzewa. Naładowana składnikami odżywczymi dzięki batatom i mleczku kokosowemu. Zobacz także: Szybka zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym Pikantna zupa curry z kurczakiem Zupa krem z kalafiora i pora Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4-6 porcji zupy. Składniki: 800 g batatów (ok. 3 małe), 1 szklanka mrożonki „włoszczyzna paski” lub taka sama ilość włoszczyzny świeżej, pokrojonej, 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (np. Real Thai, Rossmann), 3 łyżki oleju, 4-5 łyżeczek drobno startego, świeżego imbiru, 4 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, przełożyć do niego włoszczyznę i…
Sałatka z komosą i burakiem
Zimowa sałatka z komosy, warzyw korzeniowych i orzechów laskowych to świetna opcja na kolację. Zapożyczona z kuchni wegańskiej, pyszna i podkręcająca metabolizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji. Na kolację lub śniadanie (więcej informacji w komentarzu). Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej, 2 średnie buraki, 1 duża pietruszka, 1 duża marchewka, 1 szklanka orzechów laskowych, pęczek pietruszki, posiekany, 1 łyżka oleju. Na dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka kminku podprażonego chwilę na suchej patelni, ¼ łyżeczki chili, ½ łyżeczki soli. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Komosę zalać pół litra osolonej wody i gotować przez około 20 minut na małym ogniu do czasu, aż wchłonie wodę…
Kebab chi chi (na patyku) drobiowy
Mięso mielone nadziewane na patyk i do tego ciekawa, apetyczna nazwa: kebab chi chi. Strzelam w ciemno, że nazwa „kebab” przywędrowała z angielskiego, co oznacza w tym języku szaszłyk. U nas kebab ma nieco inne znaczenie. Skąd wzięło się „chi chi” (czytaj: czi czi)? Nie wiadomo. Jak go zwał, tak go zwał – pyszne danie w ciekawej, atrakcyjnej formie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. (wariant dla fazy 3. omówiony poniżej). Składniki na 8 porcji. Składniki na 8 porcji: 960 g mielonego mięsa kurczaka lub indyka, 1 duża cebula, 1 pęczek natki, przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ksylitolu, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki…
Krem z cukinii z bakłażanem i mleczkiem kokosowym
Bardzo szybka i prosta do zrobienia zupa krem. Aromatyczna dzięki warzywom i treściwa dzięki dodatkowi mleczka kokosowego. Delikatna w smaku i lubiana przez dzieci (przynajmniej moje). Zawiera potas, żelazo i magnez, mangan, selen, trochę witamin oraz beta karoten. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na obiad, kolację lub przekąskę. Składniki na kilka-kilkanaście miseczek zupy (w zależności od wielkości porcji). Składniki: 1 kg cukinii, 300 g bakłażana (lub innego warzywa – zobacz komentarz poniżej), szklanka posiekanej włoszczyzny (świeże warzywa lub z mrożonki „włoszczyzna krojona w paski”), 1 puszka mleczka kokosowego z dobrym składem (przykłady), przyprawy: 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki ksylitolu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku granulowanego, 1/4 łyżeczki pieprzu, do…
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki
Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa). Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej. Składniki: 2 bakłażany, 4 papryki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny), 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami), przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku, zielenina do posypania: natka, kolendra…
Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów
Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny. Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…
Indyk smażony z warzywami
Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację. Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…
Fasolka szparagowa po grecku
Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw). Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…
Sałatka z łososiem wędzonym na gorąco i szparagami
Sałatka ta zrobiła furorę na przyjęciu komunijnym córki (tak, jestem na tyle szalona, że zrobiłam je w domu, zamiast jak większość świata w restauracji). Co ważne – można zrobić tę sałatkę w 2 wersjach: dietetycznej (2. faza) i na bogato (3. faza), a jedyna różnica to SOS. Obie wersje pyszne. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3 – różnią się sosem. Składniki na 2 porcje na posiłek główny. W 2. fazie pół porcji sałatki = przekąska. Składniki na 2 porcje: 4 garści sałaty roszponki (lub zwykłej sałaty bądź miksu sałat), 200 g łososia wędzonego na gorąco, 8 zielonych szparagów (poza sezonem 2 szklanki fasolki szparagowej), 8 rzodkiewek, 2 cebulki…