Śledzie w oleju z pestek winogron
Propozycja na kolację wigilijną. Ten przepis to tylko moja propozycja – śledzie w oleju z cebulą można przyrządzić wg dowolnego ulubionego przepisu zastępując jedynie zwykły olej olejem z pestek winogron.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza nr 3. Na obiad lub na kolację.
2-3 porcje dla osoby planującej schudnąć 10 kg i mniej. Jeśli chcesz schudnąć więcej niż 10 kg – dodaj pół porcji.
Składniki:
- 400 g płatów śledziowych matjas (wiaderko),
- duża cebula,
- 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej (ziarnistej),
- łyżeczka całych ziaren pieprzu czarnego,
- 5 łyżek oleju z pestek winogron.
1. Śledzie opłukać wodą i namaczać przez kilka godzin wg uznania (można spróbować kawałeczek, czy już są odpowiednie w smaku, tzn. nie za słone).
2. Śledzie osączyć z wody i wysuszyć (odstawić do wysuszenia lub użyć papierowych ręczników). Pokroić każdy płat na 3 kawałki i ułożyć w płaskim naczyniu.
3. Cebulę pokroić w dość drobną kostkę, dodać całe ziarna pieprzu, musztardę i olej. Dokładnie wymieszać.
4. Masę cebulową wyłożyć na śledzie smarując równomiernie ich powierzchnię.
5. Naczynie ze śledziami szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 24, a najlepiej 48 godzin. Można również śledzie wymieszać z pozostałymi składnikami i trzymać w słoiku.
Mój komentarz:
Propozycja na kolację wigilijną. Ten przepis to tylko moja propozycja – śledzie w oleju z cebulą można przyrządzić wg dowolnego ulubionego przepisu zastępując jedynie zwykły olej olejem z pestek winogron.
Pojawia się jeszcze pytanie, z czym podać tak przyrządzonego śledzia. Tradycyjnie je się z chlebem, więc można dodać kromkę chleba esseńskiego. Sęk w tym, że w 3. fazie ziarna je się na śniadanie lub opcjonalnie na kolację, a gdybyśmy chcieli zjeść takiego śledzia w porze obiadowej? W niektórych regionach Polski je się śledzia z ziemniakami, więc może ze słodkimi ziemniakami? Dla tradycjonalisty może być to zbyt ekstrawaganckie połączenie, ale ja osobiście uważam, że może być ciekawe i warto spróbować.
3 komentarze
Arik
Śledź z chlebem? Cóż za profanacja… 😉
Przed świętami już wyjedliśmy zapas śledzi, właśnie marynuje się kolejna porcja. U nas wszyscy uwielbiają 🙂
SzybkaPrzemiana.pl
Arik, to z czym w takim razie jecie śledzie? 🙂
Marta-Sara
Uważajcie na śledzie w wiaderku, bo lubią być z konserwantem 🙁
ale w sumie w tych na wagę nie wiemy czy się moczą w samej solance, czy też z konserwantem…