Naleśniki z owocami i sosem czekoladowym
Bardzo smaczne i sycące śniadanie w fazie 1. diety przyspieszającej metabolizm. Są to naleśniki w stylu amerykańskich pancakes – puszyste, owsiano-cynamonowe, wilgotne, z dodatkiem sezonowych owoców i czekoladowego sosu.
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję (wychodzi ok. 5 placków – porcja widoczna na zdjęciu wyżej). Faza 3. – wskazówki w komentarzu.
Składniki:
- pół szklanki płatków owsianych,
- 3/4 szklanki startej marchewki (może być też cukinia bądź marchew i cukinia pół na pół),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 białka jaj,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki ksylitolu,
- 1/4 szklanki wody,
- na sos czekoladowy: pół szklanki wody, łyżeczka kakao, łyżeczka ksylitolu (można sos w ogóle pominąć i zjeść same naleśniki z owocami),
- do podania: szklanka owoców dozwolonych w 1. fazie, np. truskawki (u mnie maliny i borówka amerykańska pół na pół).
- Wszystkie składniki – z wyjątkiem tych na sos i owoców – włóż do miksera i dokładnie zmiksuj.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię (nieodmiennie polecam ikeowską TROVÄRDIG) i smaż na średnim ogniu niewielkie okrągłe naleśniki (ok. 2,5 minuty z każdej strony). Jeśli będziesz odmierzać ciasto miarką o pojemności 1/4 szklanki, powinno wyjść 5 naleśników.
- Przygotuj sos czekoladowy: zagotuj wodę z kakao i gotuj na dość dużym ogniu, aż zgęstnieje (wyparuje część wody – stanie się to raptem w ciągu kilku minut), od czasu do czasu mieszając, następnie dodaj ksylitol.
- Każdy naleśnik posmaruj sosem i posyp owocami. Można z nich uformować wieżę, ale jeśli nie masz czasu, położone po prostu na talerzu również świetnie smakują 😉 Jeśli naprawdę się spieszysz, usmaż jeden duży naleśnik.
- Wersja wegańska: pominąć białka, wbrew pozorom wielkiej różnicy w konsystencji nie będzie.
- Wersja dla 3. fazy: naleśniki w ilości pół podanej porcji, czyli 2,5 naleśnika na porcję, sos i owoce – porcja jak podano w przepisie.
- Wersja poza dietą: zamiast białek użyć jednego całego dużego jaja i ewentualnie smażyć na niewielkiej ilości oleju.
Mój komentarz:
Naleśniki, które nie zawierają mąki ani cukru, mają za to w składzie płatki owsiane i warzywa – to plasuje je gdzieś na szczycie rankingu zdrowych śniadań wszechczasów. Ich wyglądowi również nie można niczego zarzucić – jak widać, prezentują się całkiem nieźle. Moim zdaniem smaku marchewki zupełnie nie czuć, ale najlepiej przekonajcie się sami.
5 komentarzy
Irena
Moje naleśniki wcale nie dały się smażyć, dopiero jak dodałam do zmiksowanej masy łyżkę mąki orkiszowej pełnoziarnistej, mogłam obracać na druga stronę i już poszło dużo lepiej.
Marta
U mnie smażyło się bez problemu, zrobiłam wersję „poza dietą”. Bardzo dobre 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Cieszę się, że smakowało 🙂
Daria
Witam 🙂 CZy naleśniki mogą być jako obiad?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, ale trzeba dać 3 białka jaj i jeszcze jakieś warzywa adekwatne do fazy.