Szakszuka z cukinią i batatem
Kolejna odsłona śniadaniowej szakszuki, tym razem z dodatkiem cukinii i batata. Pyszny początek dnia gwarantowany!
Zobacz także:
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na śniadanie (może też być na obiad czy kolację). Składniki na 2 porcje.
Składniki:
- 2 jaja,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- ugotowany batat,
- mała cukinia pokrojona w kostkę,
- puszka pomidorów krojonych,
- 1/3 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki kuminu,
- 3 łyżki oleju z pestek winogron,
- sól, pieprz do smaku.,
- kromka chleba 100% żyta do podania.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Cebulę i czosnek drobno pokroić, wrzucić na patelnię.
- Smażyć do zeszklenia się cebuli, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i smażyć przez 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu.
- Dodać pomidory w puszce i przyprawy.
- Dusić całość na małym ogniu do miękkości cukinii.
- Dodać ugotowany uprzednio batat pokrojony w kostkę, wymieszać i zrobić w masie łyżką 2 zagłębienia. Wbić w nie jaja, lekko posolić.
- Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić do momentu, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne.
- Podawać z kromką chleba w 100% żytniego.
Mój komentarz:
Wcale się nie dziwię, że w Izraelu istnieją specjalne lokale, gdzie podaje się wyłącznie szakszukę w różnych wydaniach. Fenomen tego dania polega na tym, że z bardzo prostych składników powstaje niezwykle smakowita całość. Mam już na blogu szakszukę klasyczną, zieloną, w teraz czas na kolejną odsłonę. Możecie też sami pokombinować ze składnikami i stworzyć swoją wersję – obowiązkowe są tylko jaja.
Warzywa do tej szakszuki warto przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać i wbić jaja, by nie czekać zbyt długo na to przepyszne śniadanie. Jeśli nie lubisz klimatów orientalnych, zamiast kuminu i papryki wędzonej użyj np. bazylii czy oregano.