
Zielona szakszuka
Śniadanie idealne. Zielona wersja tradycyjnej pomidorowej szakszuki. Tym razem jajka smażone są na mieszance zielonych warzyw: cukini, porze, szpinaku lub jarmużu.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Na śniadanie, obiad lub kolację, może też stanowić przekąskę.
Składniki:
- por,
- zielona papryka,
- mała cukinia,
- 200 g lub więcej liści szpinaku (może być też jarmuż),
- 3 jaja,
- 6 łyżek zdrowego oleju do smażenia (np. z pestek winogron),
- sól, pieprz do smaku.
- Rozgrzać na patelni olej.
- Pora (część białą i jasnozieloną) pokroić w plasterki, paprykę i cukinię w drobną kostkę. Wrzucić warzywa na patelnię.
- Smażyć na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (ok. 15 minut).
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Dołożyć na patelnię szpinak, można partiami, mieszać (początkowo będzie wydawało się, że jest go zdecydowanie za dużo, ale za moment liście zwiędną).
- Zrobić w zielonej masie 3 zagłębienia i wbić w nie jaja.
- Zmniejszyć ogień, przykryć danie i dusić, aż jaja się zetną. Inny wariant: włożyć patelnię pod grill w piekarniku.
Mój komentarz:
Ta zielona szakszuka już dawno wpadła mi w oko, bo pojawia się na amerykańskich blogach. Wydawała się ciekawą wersją tradycyjnej pomidorowej szakszuki, która z kolei stanowi kwintesencję idealnego śniadania. To danie pochodzi z Tunezji, ale wielką popularność zyskało w Izraelu.
Podaję przepis z jednym jajkiem na porcję, choć wg zasad diety można użyć jednego jaja całego i 2 samych białek. Wówczas wyjdzie jedna bardzo syta porcja. Do śniadania i do kolacji trzeba dodać jakieś ziarna, np. kromkę chleba esseńskiego lub owsiane tortille, a do śniadania oczywiście jeszcze owoc.


4 komentarze
Pati
Przepyszna !!!! duzo warzyw tak jak lubie,przyprawy:cajun,garam masala,kmin rzymski,platki chilli,sol, pieprz i oregano !!!! jestem na diecie razem z mezem i uwielbiamy testowac nowe przepisy zamieszczone na blogu!!!! polecam mega dobre:)))pozwolilismy sobie na jedna kromke chleba na domowym zakwasie ,ktory sami robimy.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dzięki za fotkę i cieszę się, że smakowało 🙂
Sylwia
Czy robiąc to pyszne danie mogę dodać wiecej cukini i papryki ? Uwielbiam takie warzywka i oczywiście do tego porcja surowych warzyw
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Można – warzywa jemy bez ograniczeń 🙂