Ciasto orzechowe z polewą czekoladową (bez mąki i cukru)
To wypiek wręcz luksusowy – zamiast mąki używamy zmielonych orzechów włoskich, nie żałujemy też jaj, a całość dekorujemy mocno czekoladową polewą na bazie oleju kokosowego. Jeśli lubisz smak włoskich orzechów, Twoje kubki smakowe oszaleją!
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub jako zdrowy tłuszcz do posiłku głównego. Ciasto podzielić na 12 kawałków. 1 kawałek = 1 porcja na diecie.
Składniki na ciasto:
- 300 g orzechów włoskich zmielonych,
- 8 jaj eko,
- 1 i 1/4 szklanki ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki mąki kokosowej (można pominąć).
Składniki na polewę:
- 3 łyżki oleju kokosowego,
- 3 łyżki wody,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki ksylitolu.
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni.
- Żółtka miksujemy z cukrem.
- Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę kokosową i zmielone orzechy. Mieszamy.
- Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy masą orzechową.
- Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
- Pieczemy ok. 45-55 minut (d0 tzw. suchego patyczka).
- Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, polewamy je polewą: składniki podgrzać (nie gotować) i dokładnie wymieszać. Kiedy polewa lekko przestygnie, polać nią ciasto i włożyć do lodówki, aby stężała.
- Można udekorować kilkoma odłożonymi przed zmieleniem orzechami lub wiórkami kokosowymi.
5 powodów, dla których warto upiec to ciasto:
- Jest zdrowe – nie zawiera mąki, nabiału i cukru.
- Orzechy włoskie zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, potas, żelazo, magnez i witaminy. Z kolei jaja to źródło lecytyny, omega-3 i wartościowych protein.
- Smakuje wyśmienicie i śmiało może konkurować z tradycyjnymi wypiekami (innymi słowy: nie smakuje jak ciasto dietetyczne). Ma wilgotną, bogatą konsystencję.
- Nie opada – powierzchnia pozostaje płaska jak blat. Opadanie to domena ciast pieczonych na mące pszennej.
- Nie zawiera glutenu – wiadomość dla tych, którzy unikają tego składnika.
4 komentarze
Ola
Ciasto zrobiłam z połowy składników, wyszło więc trochę niższe, ale było naprawdę dobre. Użyłam mąki migdałowej i mielonych migdałów (z braku innych składników). Konsystencja mojego ciasta przypominała babkę, ale domownicy chętniej po nie sięgali niż po tradycyjną szarlotkę 🙂 Polewa czekoladowa fajnie podkręcała smak. Dodałam do niej jeszcze startą skórkę z cytryny i aromat pomarańczowy.
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Zgadzam się, to ciasto bije na głowę inne 🙂
ewa
Witam.Nie mam ksylitolu czy moge uzyc erytrytolu? Jesli tak,to ile go potrzeba?
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Tak, można użyć erytrolu, ilość dowolna, ale może więcej niż podano, bo jest mniej słodki niż ksylitol.