
3 smoothie z burakiem i owocami
Choć wyglądają niemal identycznie, różnią się smakiem i właściwościami odżywczymi. Takie smoothie to zastrzyk energii i świetna przekąska w ciągu dnia – syci, odżywia i spala tłuszcz. Buraki to źródło kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na przekąskę lub dodatek do śniadania.
Smoothie z jabłkiem i marchewką
- burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g),
- jabłko,
- mała marchewka,
- 1,5-2 szklanki wody,
- 1-2 łyżeczki ksylitolu,
- sok z połowy cytryny.
Smoothie z pomarańczą i imbirem
- burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g),
- pomarańcza,
- pół szklanki wody,
- łyżeczka świeżego imbiru drobno startego,
- opcjonalnie: łyżeczka ksylitolu.
Smoothie z ananasem i szpinakiem
- burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g),
- szklanka pokrojonego drobno ananasa,
- garść liści świeżego szpinaku,
- szklanka wody,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 1-2 łyżeczki ksylitolu.
Wykonanie: w każdym przepisie takie samo – wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Zachęcam do kosztowania i doprawiania do smaku ksylitolem i sokiem z cytryny. Dodatek wody jest konieczny, jeśli smoothie ma mieć płynną formę – inaczej trzeba będzie jeść je łyżeczką.
Podane składniki to tylko propozycja – można samodzielnie skomponować smoothie z warzyw i owoców. Jeśli ma pasować do 1. fazy Diety Przyspieszającej Metabolizm, wystarczy wziąć dowolny pasujący do fazy owoc (np. niedługo będą już truskawki) i dodać jakieś warzywa, a do smaku doprawiać ksylitolem, sokiem z cytryny/limonki, cynamonem czy imbirem.
To naprawdę fajna przekąska, bo oprócz owocu przemycamy trochę warzyw, które jak wiemy podkręcają metabolizm. Objętość gotowego napoju sprawia (np. tego pierwszego z jabłkiem wychodzi ok. 0,5 litra), że jest sycący. Działa energizująco, niczym filiżanka kawy.
Wskazówka: można ułatwić sobie życie i kupić buraki już ugotowane, pakowanie próżniowo (są np. w Biedronce i Lidlu), oczywiście surowe też będą OK, tylko smak “surowizny” będzie bardziej intensywny 😉

