• Przepisy

    Dynia z jabłkiem i papryką

    Kwintesencja jesieni: dynia + jabłko + papryka. Sycące danko, które może być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Podpatrzone na wegańskiej Jadłonomii.  Zobacz także: owsianka dyniowa, makaron z sosem dyniowym i fasolką  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jako przekąska lub dodatek do dania głównego (patrz komentarz poniżej).  Składniki na 1 porcję (zwielokrotnić wg potrzeb): szklanka pokrojonej dyni hokkaido (lub innej, ale wtedy trzeba ją obrać), papryka czerwona, cebula czerwona, jabłko, 2 łyżki soku z cytryny (lub dobrego octu jabłkowego), przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka ksylitolu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej, 1/4 łyżeczki kuminu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Do miski wsypać dynię, dodać do niej…

  • Przepisy

    3 smoothie z burakiem i owocami

    Choć wyglądają niemal identycznie, różnią się smakiem i właściwościami odżywczymi. Takie smoothie to zastrzyk energii i świetna przekąska w ciągu dnia – syci, odżywia i spala tłuszcz. Buraki to źródło kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na przekąskę lub dodatek do śniadania.  Smoothie z jabłkiem i marchewką burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g), jabłko, mała marchewka, 1,5-2 szklanki wody, 1-2 łyżeczki ksylitolu, sok z połowy cytryny. Smoothie z pomarańczą i imbirem burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g), pomarańcza, pół szklanki wody, łyżeczka świeżego imbiru drobno startego, opcjonalnie:…

  • Przepisy

    Tatar z letnich warzyw i owoców

    Niech was nie zmyli wymyślna nazwa – to bardzo prosta i szybka sałatka. Kolejny przepis francuskiego szefa Alaina Ducesse’a z książki  „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie”. Pyszna! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 2 porcje. Faza 1. (bez oliwy i orzechów) lub 3. (z oliwą i orzechami). Więcej informacji w komentarzu poniżej.  Składniki na 2 porcje: 2 pomidory, 2 brzoskwinie, pół ogórka, pół czerwonej papryki, cebulka dymka (bez szczypioru), łyżka sumaku lub 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek (tylko 3. faza), 2 łyżki orzechów laskowych lub pestek słonecznika (tylko 3. faza), kilka listków bazylii, sól i pieprz do smaku. Pomidory, brzoskwinie, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do…

  • Przepisy

    Frytki z pieczonej dyni

    Słodka dynia i pikantne przyprawy – ta jesienna przekąska z powodzeniem i korzyścią dla zdrowia może zastąpić wszelkie tradycyjne niezbyt zdrowe przegryzki.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w 3. fazie, na przekąskę lub dodatek do dania głównego. Dynię jemy bez ograniczeń, jedynie tłuszcz trzeba policzyć do wielkości porcji.  Składniki: 1 kg dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, chili, kumin lub inne ulubione. WARIANT DLA FAZY 1.: pominąć oliwę i jeść np. na przekąskę zamiast owoców. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dynię razem ze skórką pokrój na duże kawałki, usuń nasiona i zawiń każdy kawałek osobno w folię aluminiową.…

  • Przepisy

    Zupa krem z buraków

    Słodki krem z buraków z nutką imbiru – idealnie rozgrzewająca zupa na chłodne dni.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1.i 3. Bez ograniczeń ilościowych, jako dodatek do dań, może też być przekąską w 1. fazie, a z dodatkiem tłuszczu (np. z oliwą z oliwek lub awokado) także przekąską w fazie 3.  Składniki: 5 buraków, 4 łodygi selera naciowego, por, 4 ząbki czosnku, 1 cm imbiru, sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Buraki obrać, pokroić w dużą kostkę. Dodać pozostałe warzywa również pokrojone na mniejsze kawałki. Wrzucić warzywa do garnka, zalać litrem wody i gotować do miękkości buraków. Zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, ewentualnie…

  • Przepisy

    Błyskawiczna zupa krem z pomidorów

    Naprawdę szybka zupa tylko 3 z składników i jak na tę prostotę zaskakująco smaczna i aromatyczna.  Taki przepis warto mieć na podorędziu, gdy chcemy szybko zjeść coś zdrowego i sycącego.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. i 3., bez ograniczeń ilościowych. Składniki na 2 miseczki zupy, można zwielokrotnić wg potrzeb. Składniki: karton przecieru pomidorowego 500 g (lub 1 kg pomidorów obranych ze skórki), 2 ząbki czosnku, 6 listków bazylii lub pół łyżeczki suszonej, sól i pieprz do smaku. W garnku rozgrzać kilka łyżek wody i wrzucić do niej czosnek pokrojony na plasterki. Smażyć czosnek, aż zacznie intensywnie pachnieć (ok. 1 minutę), dodać pomidory i szklankę wody. Gotować, aż…

  • Przepisy

    Sałatka z pomarańczy i buraka

    Przepis, który pokazuje, że do przekąski owocowej śmiało można dodać warzywa, na diecie przyspieszającej metabolizm im więcej warzyw – tym lepiej.  Danie przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na przekąskę. Składniki na jedną porcję. Składniki: burak, pomarańcza, 3 garści mieszanki sałat, 3 plasterki czerwonej cebuli, na sos: łyżeczka łagodnej musztardy, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki zimnej wody, pół łyżeczki ksylitolu, szczypta soli. Buraka ugotować lub upiec. Ostudzić i pokroić w plastry. Pomarańczę obrać i pokroić na kawałki. Plasterki cebuli sparzyć wrzątkiem. Na talerz wyłożyć mieszankę sałat, ułożyć na niej buraka, pomarańczę, posypać cebulą. Składniki sosu dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę. Mój komentarz: To propozycja dla tych, którzy nie najadają…

  • Przepisy

    Grejpfrut pieczony

    Owoce na skutek pieczenia stają się słodsze i tu również wystąpiło to zjawisko, co daje ciekawy efekt w przypadku grejpfruta, który z natury jest owocem kwaśno-gorzkim. Kiedy doda się do tego korzenne przyprawy – efekt jest naprawdę ciekawy. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 1 porcję. Dla fazy 1. (przekąska lub dodatek do dania) lub fazy 3. (dodatek do dania). Składniki:  grejpfrut czerwony, 1/4 łyżeczki cynamonu, opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej i szczypta kardamonu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Grejpfrut obrać, pokroić lub podzielić na cząstki. Posypać przyprawami. Piec 20 minut w temperaturze 190 stopni lub do skarmelizowania cynamonu. Przepis pochodzi z książki „Dieta przyspieszająca metabolizm”, H. Pomroy, wyd. Burda 2014…

  • Przepisy

    Lodowy koktajl owocowy

    Owoce w formie lodowego koktajlu świetnie sprawdzą się w dni jak dziś, kiedy mamy ochotę na coś zimnego czy wręcz lodowatego. Danie diety przyspieszającej metabolizm, dozwolone w fazie 1. i 3. w zależności od użytych owoców. Na przekąskę lub dodatek owocowy do śniadania bądź obiadu. Składniki na jedną porcję. Składniki: szklanka owoców – u mnie truskawki, maliny i borówka amerykańska, 1-2 łyżeczki ksylitolu, pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki kostek lodu. Wszystkie składniki zmiksować. Jeśli masz zbyt słaby sprzęt na miksowanie kostek lodu, możesz je dodać na koniec w całości. Mój komentarz: Owoce w formie lodowego koktajlu świetnie sprawdzą się w dni jak dziś, kiedy mamy ochotę na coś zimnego czy wręcz…

  • Przepisy

    Zapiekanka z dyni, marchwi i buraków

    Kolejny świetny przepis czytelniczki bloga, Biety. Maksymalnie wykorzystuje dozwolone w 1. fazie sycące warzywa. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Bez ograniczeń ilościowych, ponieważ składa się z samych warzyw, które na diecie możne jeść bez ograniczeń. Składniki: 2 buraki, 0,5-1 dyni hokkaido, 2 duże marchewki, przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, oregano, bazylia, tymianek, kolendra, papryka 1. Buraki obrać, pokroić na plastry o grubości 0,5 cm, a następnie każdy z nich  na cztery ćwiartki. 2. Marchewki pokroić w plasterki ok. 0,5 cm. 3. Dynię pokroić w kawałki 2-3 cm (nie trzeba jej obierać, ma cienką skórkę, która po upieczeniu nie będzie wyczuwalna). 4. Warzywa wyłożyć na blachę, posypać przyprawami i…