3 smoothie z burakiem i owocami
Choć wyglądają niemal identycznie, różnią się smakiem i właściwościami odżywczymi. Takie smoothie to zastrzyk energii i świetna przekąska w ciągu dnia – syci, odżywia i spala tłuszcz. Buraki to źródło kwasu foliowego, witaminy C, B1 oraz żelazo, wapń, magnez, potas, mangan. Zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie, a także odkwaszają organizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Na przekąskę lub dodatek do śniadania. Smoothie z jabłkiem i marchewką burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g), jabłko, mała marchewka, 1,5-2 szklanki wody, 1-2 łyżeczki ksylitolu, sok z połowy cytryny. Smoothie z pomarańczą i imbirem burak ugotowany lub surowy (ok. 130 g), pomarańcza, pół szklanki wody, łyżeczka świeżego imbiru drobno startego, opcjonalnie:…
Gorąca kaszka z komosy
Bardzo proste danie śniadaniowe, jednak o tych najprostszych z reguły nie pamiętamy, a czasem przyda się odmiana od nieśmiertelnej owsianki z jabłkiem 😉 Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 1 porcję, na śniadanie. Składniki: 1/4 szklanki surowej komosy ryżowej, 1 szklanka kawałków świeżego ananasa, 1/2 łyżeczki cynamonu, ksylitol do smaku. Zagotuj 1/2 szklanki wody ze szczyptą soli. Do wrzątku wsyp komosę, przykryj, gotuj wolno ok. 10 minut, aż wchłonie całą wodę. Wyjdzie z tego szklanka ugotowanej komosy. Podawaj z ananasem, oprószoną cynamonem i ksylitolem. Mój komentarz: To kolejny przepis z Książki Kucharskiej Haylie Pomroy. Ujął mnie swoją prostotą 🙂 Jeśli Twoje poranki są nerwowe, ugotuj komosę dzień wcześniej.