Fasolowe brownie z orzechami (bez mąki i cukru)
Co myślisz, gdy słyszysz: fasolowe brownie? Podejrzewam, że nic dobrego 😉 Powiem więc tak – smaku fasoli nie czuć absolutnie, jest mocno czekoladowe, słodkie, z kawałkami chrupiących orzechów. Smakuje moim zdaniem bardzo dobrze, a wyglądowi również nie można niczego zarzucić: wygląda dokładnie tak, jak klasyczne brownie. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji. Na przekąskę (lub ew. dodatek do dania głównego). Składniki: 2 puszki czerwonej lub czarnej fasoli (lub 800 samodzielnie ugotowanej – masa po ugotowaniu), 100 g oleju kokosowego, 4 jaja, 80 g kakao, 120 g ksylitolu, pół łyżeczki soli, 100 g posiekanych orzechów włoskich. Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Fasolę dokładnie zmiksuj z jajami.…
Sałatka z komosą i burakiem
Zimowa sałatka z komosy, warzyw korzeniowych i orzechów laskowych to świetna opcja na kolację. Zapożyczona z kuchni wegańskiej, pyszna i podkręcająca metabolizm. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 6 porcji. Na kolację lub śniadanie (więcej informacji w komentarzu). Składniki: 1 szklanka komosy ryżowej, 2 średnie buraki, 1 duża pietruszka, 1 duża marchewka, 1 szklanka orzechów laskowych, pęczek pietruszki, posiekany, 1 łyżka oleju. Na dressing: 5 łyżek oliwy, 2 łyżki ksylitolu, 4 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka kminku podprażonego chwilę na suchej patelni, ¼ łyżeczki chili, ½ łyżeczki soli. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Komosę zalać pół litra osolonej wody i gotować przez około 20 minut na małym ogniu do czasu, aż wchłonie wodę…
Zupa z pieczonych bakłażanów i papryki
Typowo jesienna, gęsta i aromatyczna zupa z pieczonych warzyw – bakłażanów i papryki. Nie tylko pyszna, ale też naładowana witaminami i mikroelementami. Warto zrobić ją właśnie teraz, gdy jest sezon na bakłażana i paprykę (poza sezonem to dość drogie warzywa). Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Na obiad lub kolację. Składniki na spory garnek zupy. Więcej informacji o porcjach w komentarzu poniżej. Składniki: 2 bakłażany, 4 papryki, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 1,5 litra wywaru warzywnego (z włoszczyzny), 1 puszka pomidorów (w sezonie można użyć 800 g świeżych – upiec je z pozostałymi warzywami), przyprawy: 2 łyżeczki soli, łyżeczka bazylii, pieprz do smaku, zielenina do posypania: natka, kolendra…
Brukselka na surowo z orzechami
Kto zna brukselkę tylko w wersji gotowanej, w zupie jarzynowej, ten nie zna jej wcale. Tak naprawdę najlepsza jest na surowo, choć ugotowana na półchrupko też daje radę. To skarbnica witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Chroni przed nowotworami i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Składniki na 5 porcji: 300-400 g brukselki, szklanka orzechów włoskich (lub laskowych), 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki soku z cytryny, łyżeczka ksylitolu, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku. Wariant: dodać pół papryki…
Ciasto orzechowe z polewą czekoladową (bez mąki i cukru)
To wypiek wręcz luksusowy – zamiast mąki używamy zmielonych orzechów włoskich, nie żałujemy też jaj, a całość dekorujemy mocno czekoladową polewą na bazie oleju kokosowego. Jeśli lubisz smak włoskich orzechów, Twoje kubki smakowe oszaleją! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub jako zdrowy tłuszcz do posiłku głównego. Ciasto podzielić na 12 kawałków. 1 kawałek = 1 porcja na diecie. Składniki na ciasto: 300 g orzechów włoskich zmielonych, 8 jaj eko, 1 i 1/4 szklanki ksylitolu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki kokosowej (można pominąć). Składniki na polewę: 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki wody, 2 łyżki kakao, 2 łyżki ksylitolu. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Żółtka…
Sałatka z buraka, rukoli i orzechów
To jedno z tych dań, w których kilka skromnych składników tworzy nową, zaskakującą całość. Pyszna sałatka pełna żelaza, kwasu foliowego, witaminy C i innych cennych składników odżywczych. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na 3-4 porcje. Faza 3. Na przekąskę lub jako dodatek do posiłku głównego. Składniki na 3-4 porcje: 4 upieczone lub ugotowane buraki, 2 garście rukoli, 1/4 szklanki orzechów włoskich lub laskowych, 1/4 szklanki pestek słonecznika, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Buraki pokroić w kostkę. Włożyć je do miski, dodać rukolę, orzechy i pestki słonecznika. Czosnek przecisnąć przez praskę. Zrobić sos z oliwy,…
Szybkie szparagi z sosem tahini i orzechami
Coraz bardziej przekonuję się, że najlepsze pomysły na dania mają weganie – ten pochodzi z kultowej Jadłonomii. Przekąska naprawdę błyskawiczna, oryginalna i niezwykle apetyczna. I jak każde danie na tym blogu – podkręcająca metabolizm! Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 2 porcje, na przekąskę. Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 2 łyżki pasty tahini, 4 – 5 łyżek ciepłej wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1/8 łyżeczki ksylitolu, spora szczypta soli, spora szczypta kuminu, łyżka orzechów włoskich/laskowych/pistacji/migdałów (do wyboru), podania: świeża kolendra/natka pietruszki/mięta. Ze szparagów usunąć zdrewniałe końcówki. Zagotować wodę w szerokim garnku lub głębokiej patelni, osolić i do gotującej się wody wrzucić szparagi. Gotować 2-4 minuty. Pastę tahini, wodę, sok…
Bataty podwójnie pieczone
Zdrowa przekąska, która ma kremową konsystencję i słodki, korzenny smak. Jest naprawdę pyszna i efektownie wygląda – nadaje się dla gości czy na imprezowy stół. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę, ale może też być jako tłuszczowy dodatek do posiłku głównego. Składniki na 2 porcje. Składniki: 2 średnie słodkie ziemniaki, wyszorowane, 2 łyżki oleju kokosowego, łyżeczka ksylitolu, 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki soli morskiej szczypta pieprzu cayenne, 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekanów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Bataty zawiń w folię aluminiową i piecz ok. godzinę, aż będą miękkie. Kiedy przestygną, odetnij wierzch w 2/3 wysokości wyjmij miąższ łyżeczką, …
Smoothie owocowo-owsiane
Taki napój wypity na śniadanie nie tylko wspaniale smakuje, ale także dostarcza wielu składników odżywczych od samego rana podkręcając metabolizm. Faza 3. diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na jedną porcję. Na śniadanie. Składniki: szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (lub maliny, jeżyny, wiśnie – mogą być owoce mrożone), ¼ szklanki płatków owsianych (suchych, ewentualnie można je wcześniej namoczyć, ale nie jest to konieczne), ¼ szklanki orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, migdałów) lub pestek słonecznika, ½ szklanki mleka owsianego, kokosowego, migdałowego lub wody. Wszystkie składniki zmiksować. Latem można dodać kilka kostek lodu (przed zmiksowaniem, jeśli mamy dobry mikser, w przeciwnym razie już do zmiksowanego napoju). Mój komentarz: Napój ten wykorzystuje porcję ziaren i owoców, oprócz niego warto dorzucić…
Batony orzechowo-kawowe
Kolejny dietetyczny majstersztyk – pyszne chrupiące batony o smaku orzechów i czekolady z kawową nutką. Jak zwykle same zdrowe składniki. Przepis czytelniczki Agnieszki. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Przekąska. Składniki na 6 porcji. Składniki na 6 porcji: 1 szklanka orzechów włoskich, laskowych, nerkowców lub migdałów (lub ich mieszanka), 1/2 szklanki wiórków kokosowych, 3 łyżki kakao lub karobu, 2-3 łyżki ksylitolu, łyżeczka cynamonu, 1 łyżka kawy inki rozpuszczona w dwóch łyżkach wody, 2 łyżki płynnego oleju kokosowego. Orzechy zmielić na proszek lub tak, aby pozostały małe kawałeczki (wg preferencji, u mnie z kawałeczkami). Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Małą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej składniki i wcisnąć masę…