• Przepisy

    Pesto z liści rzodkiewki – pyszne i proste

    Pesto z polskich produktów i w duchu zero waste, a przy tym bardzo smaczne. Liście rzodkiewki zawierają dużą ilość witaminy C, a także fosfor, żelazo i wapń. Działają przeciwzapalnie i detoksykująco. Jednym słowem: możemy wykorzystać zazwyczaj wyrzucaną część rośliny i odnieść z tego mnóstwo korzyści. Zobacz także: pesto marchewkowe na kanapki, pasta z awokado i pietruszki. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu.  Składniki: liście z 1 pęczka rzodkiewek, 3 łyżki pestek słonecznika, 3 łyżki płatków drożdżowych, 5 łyżek oliwy z oliwek (wybierz, jaką lubisz – jej smak wpłynie na całość), ząbek czosnku (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku Liście rzodkiewki przebrać, odrzucić…

  • Przepisy

    Surówka zimowa ze słonecznikiem

    Nie ma to jak warzywa sezonowe i nawet zimą mamy do dyspozycji kilka całkiem zacnych warzyw, z których można wyczarować coś pysznego. Przepis na tę surówkę pochodzi z książki Jamiego Olivera pt. „Świąteczne przepisy” – będzie idealna na świąteczny stół, ale też na co dzień.  Zobacz także: chrupiąca surówka sałatka z pomarańczy i buraka. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 12 porcji. Jako przekąska lub dodatek do dania głównego.  Składniki: czerwona cebula, 1/2 kg białej kapusty, 1/2 kg czerwonej kapusty, 2 marchewki, 100 g pestek słonecznika, mały pęczek natki pietruszki, 2 łyżki musztardy ziarnistej, 8 łyżek oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, ksylitol do smaku.…

  • Przepisy

    Dynia z jabłkiem i papryką

    Kwintesencja jesieni: dynia + jabłko + papryka. Sycące danko, które może być przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Podpatrzone na wegańskiej Jadłonomii.  Zobacz także: owsianka dyniowa, makaron z sosem dyniowym i fasolką  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Jako przekąska lub dodatek do dania głównego (patrz komentarz poniżej).  Składniki na 1 porcję (zwielokrotnić wg potrzeb): szklanka pokrojonej dyni hokkaido (lub innej, ale wtedy trzeba ją obrać), papryka czerwona, cebula czerwona, jabłko, 2 łyżki soku z cytryny (lub dobrego octu jabłkowego), przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, łyżeczka ksylitolu, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej, 1/4 łyżeczki kuminu. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Do miski wsypać dynię, dodać do niej…

  • Przepisy

    Szybka przekąska z cukinii i pestek dyni

    Jestem wielką fanką takich szybkich, a jednocześnie nieprzyzwoicie zdrowych przekąsek 😉 Idealna sprawa, gdy chwyta nas mały głód – sałatka z surowej cukinii i pestek dyni, z dodatkiem oliwy i musztardy ziarnistej.  Smacznie i z satysfakcją, że zrobiliśmy dla siebie coś dobrego 🙂  Zobacz także: cukinia z pomidorem na ciepło ciasteczka dyniowo-kokosowe Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Na przekąskę lub dodatek do posiłku głównego.  Składniki na 1 porcję: mała cukinia, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka pestek dyni, 1 łyżeczka musztardy ziarnistej, sól do smaku. Cukinię zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Mój komentarz: Nie wiem, czy próbowaliście kiedyś surowej cukinii? Jeśli nie, to…

  • Zasady diety

    Dżem z rabarbaru – bez cukru, z ksylitolem

    Dżem z rabarbaru słodzony ksylitolem to samo dobro. Kwaskowaty, a jednocześnie słodki, a dzięki zastąpieniu cukru ksylitolem – korzystny dla zdrowia. Świetny dodatek do dań na diecie, ale także poza dietą, np. do naleśników, kanapek na słodko czy deserów.  Zobacz także: konfitura z truskawek z bez cukru, z ksylitolem powidła śliwkowe bez cukru, z ksylitolem Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 2. i 3. Bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 1 kg rabarbaru (1,3 kg licząc z liśćmi), 2 szklanki ksylitolu (lub do smaku – mniej lub więcej wg indywidualnych preferencji). Rabarbar pokroić na grube plastry (nie trzeba go obierać). Przełożyć do garnka z grubym dnem, wymieszać z ksylitolem, podgrzać mieszając do wrzenia,…