• Przepisy

    Pomidory z fasolką na ciepło

    To przepis zwyczajny niezwyczajny. Z bardzo prostych składników, ale w tym właśnie tkwi jego siła – zrobisz go szybko, z tego, co masz w domu, bez zawracania głowy. Pochodzi z wegańskiej książki „Jadłonomia po polsku”. Wegańskie przepisy Marty nigdy nie zawodzą.  Zobacz także: Fasolka szparagowa po grecku Ciasto czekoladowe z czerwonej fasoli Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 3 porcje. Więcej informacji w komentarzu poniżej.   Składniki na 3 porcje: puszka białej fasolki (lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej), 3 łyżki oliwy lub oleju do smażenia, 1/4 łyżeczki papryki wędzonej, sól, pieprz, 3-4 pomidory malinowe lub bawole serce (600 g), 1/2 cebuli, zielenina do posypania: szczypiorek, natka, koperek, itp. Fasolkę…

  • Przepisy

    Cukinia z pomidorem na ciepło

    Bardzo proste danie, ale o tych najprostszych na ogół zapominamy. Poza sezonem pomidory i cukinie kosztują niemało, a teraz można je kupić świeże i w dobrej cenie, dlatego trzeba to maksymalnie wykorzystać. Polecam cukinię z pomidorem na ciepło – prosto, smacznie i zdrowo.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1., jako dodatek do dań, bez ograniczeń ilościowych.  Składniki: 2-3 małe cukinie, 2 duże mięsiste pomidory (poza sezonem puszka pomidorów krojonych), 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej bazylii, sól, pieprz i ksylitol do smaku. Cukinie myjemy, kroimy w ćwierćplasterki. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Wkładamy warzywa do rondelka i podgrzewamy, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu…

  • Przepisy

    Gulasz z bakłażana

    Koniec upałów – startujemy z przepisami na jesień. To danie składające się z samych warzyw, z przewagą bakłażana, który jest sycący, „mięsisty”, o lekko dymnym smaku dzięki wędzonej papryce – czyli to potrawa warzywna trochę naśladująca mięsną.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych – składa się z samych warzyw. Więcej informacji w komentarzu.  Składniki: 2 bakłażany, 800 g pomidorów lub puszka krojonych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wędzonej papryki (jeśli jej nie lubisz, zastąp dodatkową łyżeczką słodkiej papryki), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (może być więcej, jeśli lubisz pikantny smak), 1 łyżka…

  • Przepisy

    Sałatka z fasolki szparagowej i orzechów

    Wyrazista i intensywna w smaku, letnia sałatka z żółtej fasolki szparagowej, pomidorków koktajlowych, orzechów włoskich i koperku.    Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na przekąskę lub posiłek główny.  Składniki: 300 g fasolki szparagowej żółtej (poza sezonem mrożonej), 200 g pomidorków koktajlowych, szklanka orzechów włoskich (mogą być też laskowe), 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, łyżeczka ksylitolu, sól i pieprz do smaku. Fasolkę szparagową oczyścić, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do miski. Orzechy posiekać niezbyt drobno, dodać do fasolki. Wymieszać ze sobą w kubeczku oliwę, ocet balsamiczny, rozmiażdżony czosnek, ksylitol…

  • Przepisy

    Indyk smażony z warzywami

    Proste i bardzo smaczne danie z indyka z papryką i cukinią, serwowane dość nietypowo, bo ze świeżym pomidorem ułożonym na wierzchu. Polecam na letni obiad nie tylko na diecie.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4 porcje na obiad lub kolację.  Składniki: 480 g filetu z indyka pokrojonego w drobne paseczki*, 6 łyżek oliwy z oliwek, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki czosnku, 1 średnia cukinia pokrojona w kostkę, 2 czerwone papryki pokrojone w paski, 1 czerwona cebula pokrojona w półplasterki, 1 szklanka posiekanej kolendry lub natki pietruszki, 2 średnie pomidory, pokrojone w kosteczkę. Przypraw indyka solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki…

  • Przepisy

    Fasolka szparagowa po grecku

    Wydaje się, że to takie mało skomplikowane danie: fasolka szparagowa i pomidory, ale w rzeczywistości to eksplozja smaku! Sposób przygotowania oraz dodatek cynamonu przenosi to danie na wyższy poziom. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. lub 3. Bez ograniczeń ilościowych (danie składa się z samych warzyw).  Składniki: 1/2 cebuli, 1 ząbek czosnku, 400 g fasolki szparagowej, żółtej lub zielonej, 2 duże dojrzałe pomidory, 1/8 łyżeczki cynamonu, szczypta soli. Wykonanie: Fasolkę oczyścić, cebulę pokroić w kostkę. Na dnie patelni rozgrzać kilka łyżek wody, dodać cebulę i prażyć przez 2 – 3 minuty. W międzyczasie czosnek drobno posiekać i dodać do cebuli, prażyć przez 1 minutę. Wtedy dodać fasolkę i dokładnie mieszać przez…

  • Przepisy

    Klopsiki drobiowo-warzywne w sosie pomidorowym

    Nie oszukujmy się – takie klopsiki zanurzone w pomidorowym sosie każdy chętnie zje, dziecko czy dorosły. Smakują lepiej niż te w ikeowskich restauracjach i nie sposób się domyślić, że to danie dietetyczne, bez dodatku tłuszczu. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 1. Składniki na 4 porcje. Na obiad lub kolację. Składniki na 4 porcje: 480 g mielonego chudego mięsa indyka lub kurczaka, ok. 500 g warzyw (np. 200 g marchewki, 200 g brokuła, 100 g cukinii, może też mrożonka warzywna mieszana), 1 mała cebula, pęczek natki pietruszki, przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, inne ulubione. Sos do klopsików pomidorowy: 800 g pomidorów krojonych (mogą być świeże lub z…

  • Przepisy

    Ryba po śródziemnomorsku

    Szybkie, łatwe, a przy tym niesamowicie smaczne danie. Ryba w gęstym pomidorowym sosie z czarnymi oliwkami i bazylią to strzał w dziesiątkę! Danie w klimacie kuchni śródziemnomorskiej budzi wakacyjne skojarzenia.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 5 porcji. Na obiad lub kolację. Składniki na 5 porcji: 900 g ryby dozwolonej w 3. fazie, np. halibuta, 2 puszki pomidorów krojonych lub w sezonie 800 g krojonych bez skórki, szklanka czarnych oliwek wydrylowanych, 3 łyżki kaparów (można pominąć), garść świeżej bazylii + kilka listków do dekoracji, 1 łyżeczka oregano, sól i pieprz do smaku, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wariant dla fazy 1.: pominąć oliwki i oliwę, również będzie smacznie.…

  • Przepisy

    Szybka zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym

    Ta zupa jest nie tylko błyskawiczna do przygotowania, ale też pełna aromatu. Smakuje intensywnie kwaskowato pomidorowo z lekką tylko nutką kokosa. Świetna alternatywa dla pomidorowej ze śmietaną.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 4-6 porcji. Jako danie główne lub przekąska.  Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego bez konserwantów (tu przykłady), 2 puszki pomidorów krojonych, 2 szklanki włoszczyzny pokrojonej w paski z mrożonki (lub samodzielnie przygotowanej) , 1 cebula, łyżka oliwy lub oleju, przyprawy do smaku: sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, ksylitol, ew. pierz cayenne, opcjonalnie: zielenina do posypania (natka, koperek, bazylia). Zagotować 2,5 szklanki wody, dodać do niej włoszczyznę, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać pomidory z puszki i mleczko…

  • Przepisy

    Kurczak curry z dynią i cieciorką

    Świetne danie na poprawę nastroju – kawałeczki kurczaka, dynia i cieciorka za pysznym, aromatycznym sosie. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej wystarczy zastąpić kurczaka dodatkową cieciorką.  Danie diety przyspieszającej metabolizm. Faza 3. Składniki na 8 porcji obiadowych lub kolacyjnych.  Składniki: 500 g dyni wcześniej upieczonej*, 600 g piersi kurczaka pokrojonego na 2-3 centymetrowe kawałki, puszka cieciorki lub 1,5 szklanki samodzielnie ugotowanej, puszka mleczka kokosowego (ok. 400 g) bez chemicznych dodatków – przykłady, puszka pomidorów krojonych, średnia cebula pokrojona w kostkę, 3 łyżki oleju do smażenia, łyżeczka soli morskiej, 2 łyżeczki curry w proszku. Wersja wegańska: zastąpić kurczaka 2,5 szklanki ugotowanej cieciorki (wtedy w daniu w sumie będą 4 szklanki cieciorki). * Aby upiec…