Przepisy

Czekoladowa gryczanka z owocami

Jest owsianka, jest jaglanka, więc dlaczego nie miałoby być gryczanki? Weganie mają jednak fajne pomysły 🙂

 

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 1. Na śniadanie. Składniki na 1 porcję. 

Składniki:

  • 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (po ugotowaniu wyjdzie szklanka),
  • szklanka wody,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • szklanka owoców sezonowych (zimą mrożone lub pomarańcza czy kiwi).
  1. Kaszę opłukać 2-krotnie na sitku.
  2. Zagotować razem ze szklanką wody, następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż prawie całkiem wchłonie wodę (ok. 20 min). Ma być jednak wilgotna, nie sucha – w razie potrzeby dolać trochę wody.
  3. Do ugotowanej kaszy dodać kakao i ksylitol, zamieszać. Możesz dodać więcej/mniej ksylitolu/kakao, aby dostosować przepis do swoich preferencji smakowych.
  4. Podawać z owocami.

Mój komentarz:
Przepis został zainspirowany podobnym przepisem z nowej części Jadłonomii. Pomysł jedzenia kaszy gryczanej na słodko może wydawać się karkołomny, bo nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiego zestawienia produktów, jednak zawsze warto poszerzać horyzonty smakowe. Tak naprawdę kasza niepalona ma trochę mniej intensywny smak, a tu jest zdominowana przez kakao i moim zdaniem raczej nie czuć, że jemy kaszę gryczaną. Polecam szczególnie osobom, które lubią gryczaną, a którym znudziła się tradycyjna owsianka.

.



W blogowym sklepie:

NOWOŚĆ!

 

Print Friendly, PDF & Email

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 6 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie diety przyspieszającej metabolizm i innych zdrowych diet.

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *