Chałwa słonecznikowa
Zdrowa i łatwa do przygotowania słodkość z kilku zaledwie składników. Smakowity kąsek dla wielbicieli chałwy i słonecznika.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w fazie 3. Na przekąskę. Składniki na 6 porcji.
Składniki:
- 1,5 szklanki ziaren słonecznika,
- 1/4 szklanki ksylitolu,
- 3 łyżki wody,
- łyżka oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/4 łyżeczki soli.
- Słonecznik wysypać na porządnie rozgrzaną patelnię i prażyć przez 2 minuty. Wysypać na talerz i zostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie w małym rondelku podgrzać wszystkie pozostałe składniki tylko do momentu rozpuszczenia ksylitolu.
- Słonecznik wsypać do miksera z nożykiem i zblendować na drobne grudki.
- Następnie dodać syrop i blendować, aż masa nabierze konsystencji plasteliny. Ja zostawiłam grudki słonecznika, ale można zmielić zupełnie na gładko.
- Gotową masę przełożyć do niewielkiego pojemnika, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki. Kiedy zastygnie, kroić na kawałki. Przechowywać w lodówce do miesiąca.
Mój komentarz:
Przepis – z niewielkimi modyfikacjami – pochodzi z nowej „Jadłonomii” Marty Dymek (świetna książka!). Idealna przekąska na 3. fazę i co ważne można ją naprawdę długo przechowywać. U nas nie było takiej konieczności, bo 9-latek zjadł prawie wszystko za jednym zamachem. Następnym razem po prostu zrobię z podwójnej porcji. Tym bardziej, że kilogram ziaren słonecznika (na wagę w Carrefour) to koszt zaledwie 9,9 zł.
2 komentarze
Magdalena
Robiłam i jest przepyszne. Czasem też dodaję karob. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, można dodać też karob czy kakao. Pozdrawiam.