Soczysty filet z kurczaka
Filet z kurczaka przygotowany nietypową metodą, bez dodatku tłuszczu, bardzo soczysty i aromatyczny.
Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone w każdej fazie, a szczególnie sprawdzi się w fazie 2.
Składniki:
- dowolna ilość filetów z kurczaka (120 g na porcję),
- ulubione przyprawy np. sól, pieprz, papryka, curry, majeranek, czosnek granulowany lub dowolnie.
Dodatkowo potrzebna będzie przezroczysta folia spożywcza (nie mylić z aluminiową).
- Filet pokroić na ok. 5-centymetrowe kawałki.
- Natrzeć mięso przyprawami.
- Każdy kawałek szczelnie zawinąć w przezroczystą folię spożywczą.
- Zawinięte kawałki kurczaka wrzucić do garnka z wrzątkiem, i gotować na małym ogniu ok. 20-25 minut.
- Rozwijać z folii po lekkim przestygnięciu.
Mój komentarz:
Przepis podpatrzony na blogu Sio-smutki. Metoda gotowania mięsa w folii jest stosowana przez profesjonalnych kucharzy. Filet z ten sposób przyrządzony jest bardzo soczysty i aromatyczny, powstaje też tzw. sos własny. To kolejna metoda przyrządzania mięsa, która może nam umilić 2. fazę diety, choć oczywiście w innych fazach również można jeść mięso tak przyrządzone.
3 komentarze
Beata Dębowska
W rękawie piec to podobnie wychodzi i cały kawał piersi można tak upiec a nie tylko maleńkie kawałeczki, zresztą z indykiem podobnie 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Renata, masz całkowitą rację 🙂
Joanna C
Może i jest smaczny ale obawiałabym się poddawać wysokiej temperaturze jedzenie w plastiku. Szkodliwe substancje przenikają przecież do mięsa.