
Jadłospis czytelniczki Joanny (3)
To już trzeci jadłospis Joanny – specjalistki od szczególnie smakowitych jadłospisów (poprzednie znajdziecie tutaj i tutaj). Mam od Was sygnały, że cenicie menu Asi, o czym świadczy choćby liczba polubień.
Joanna na diecie przyspieszającej metabolizm zrzuciła dotychczas 10 kg, a z poniższej lektury wynika, że zrobiła to w całkiem przyjemny sposób.
Faza 1 (poniedziałek , wtorek)
śniadanie: szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku w owocami sezonowymi i cynamonem (np. jabłko lub gruszka) + np. pomidory
przekąska: szklanka mango
obiad: zupa krem z dyni z pęczakiem i kurczakiem + owoc np. jabłko lub gruszka
Składniki na 2 porcje: 2 cebule, 2 marchewki, 1 patat, 1/3 dyni, kawałeczek startego imbiru, 240 g piersi z kurczaka lub indyka, szklanka ugotowanego pęczaku
Warzywa przesmażyć na patelni zalać litrem wody, doprawić solą , pieprzem i imbirem. Gotować około 45 minut. Kurczaka pokroić na małe kawałki, doprawić solą i pieprzem i przesmażyć na patelni. Ugotowane warzywa zmiksować, posypać kurczakiem. Podawać z ugotowanym pęczakiem lub brązowym ryżem.
przekąska: szklanka pokrojonego ananasa
kolacja: sałatka z kurczakiem
Składniki: garść mieszanki sałat, ogórek, pomidor, papryka, cebulka, 120 g wędzonej piersi z kurczaka, szklanka brązowego ryżu lub kaszy pęczak, łyżka lub dwie musztardy chrzanowej,.
Składniki pokroić wymieszać i zjeść 🙂
Faza 2 (środa, czwartek)
śniadanie: tatar
120 g chudej mielonej wołowiny, cebulka, ogórek kiszony, sos tamari, pieprz, mix sałat, papryka
przekąska: sałatka z tuńczyka/łososia
Mix sałat, ogórek, papryka, cebula, musztarda, wybrana ryba w ilości 60 g.
obiad: pieczeń drobiowo- szpinakowa
Składniki na 4 porcje na obiad/kolację lub 8 porcji na przekąski: 480 g zmielonych piersi z kurczaka lub indyka, 2 białka, 2 duże ząbki czosnku, 2 posiekane przesmażone cebule, paczka 350g posiekanego świeżego szpinaku, opcjonalnie można dodać 200g rozdrobnionych przesmażonych pieczarek, 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych do smaku – można pominąć, przyprawy: sól, pieprz, papryka
Cebule z czosnkiem posiekać i przesmażyć, szpinak posiekać (blenderem), wrzucić wszystko do miski, dodać białka i przyprawy, wymieszać. Farsz wyłożyć do keksówki i piec w piekarniku na termoobiegu: 1 godzinę wraz z nagrzewaniem piekarnika.
przekąska: sałatka z tuńczyka/łososia
Mix sałat, ogórek, papryka, cebula, musztarda, wybrana ryba w ilości 60 g.
kolacja: wołowina duszona z grzybami i kapustą kiszoną
Składniki na 2 porcje: 240 g chudej wołowiny, 0,5 kg kapusty kiszonej, 2 cebule, 200 g pieczarek, kilka suszonych grzybów, sos tamari, pieprz, majeranek.
Wołowinę obsmażamy na patelni, wkładamy do garnka zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości, dodajemy cebulkę i grzyby suszone, przyprawiamy do smaku pierzem i sosem tamari. Gotujemy do miękkości.
Kapusta: pokrojoną cebule i pieczarki przesmażamy na nieprzywierającej patelni, dodajemy kapustę kiszoną i majeranek. Dusimy godzinę, w razie potrzeby podlewamy wodą żeby się nie przypaliła.
Faza 3 ( piątek, sobota , niedziela)
śniadanie: jajko sadzone z kaszą pęczak i pomidorami + owoc, np. kilka śliwek lub grapefruit
1 jajko, pół szklanki ugotowanego pęczaku, 2 większe pomidory lub inne dozwolone warzywa
przekąska: kule orzechowe
Składniki na 4 porcje: 1 szklanka mieszanych orzechów np. nerkowców i migdałów, 1 łyżka kakao, 1 łyżka ksylitolu, 2 łyżeczki ekstraktu wanilii (można pominąć), 1 łyżka płynnego oleju kokosowego, garść wiórków kokosowych lub zmielonych orzechów do obtoczenia
Orzechy, ksylitol, ekstrakt wanilii i kakao blendujemy do konsystencji grubej soli, dodajemy olej i mieszamy. Formujemy kuleczki wielkości „rafaello” obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych orzechach. Powinno wyjść 16 kuleczek, po 4 na porcje. Warzywko – polecam marchewki 😉
obiad: czosnkowy łosoś z frytkami z patatów + owoc, np. kilka śliwek lub grapefruit
Składniki na 3 porcje: 3 kawałki fileta z łososia po 180 g, koperek do posypania łososia, 1-2 pataty, sałatka z dozwolonych warzyw. np. kapusty pekińskiej marchewki i cebulki.
Marynata do łososia: 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, 2 duże przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Łososia smarujemy marynatą – im wcześniej tym lepiej, posypujemy koperkiem. Pataty kroimy na frytki, polewamy 2 łyżkami oliwy ,octem balsamicznym i sosem tamari. Łososia i pataty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190–200 stopni około 20-25 minut.
przekąska: 4 kule orzechowe + marchewki lub np. 2 łyżki hummusu z pomidorami
kolacja: szpinak z jajkiem
Składniki na 1 porcję: 1 jajko, 2 łyżki dozwolonego tłuszczu, 2 pomidory, 1 cebula, duża garść szpinaku, sól, pieprz, czosnek, opcjonalnie pół szklanki ugotowanego pęczaku
Warzywa przesmażamy na tłuszczu, pod koniec dodajemy szpinak, jak zwiędnie na wierzch wbijamy jajko i czekamy, aż białko się zetnie.
Zobacz także:
- inne jadłospisy diety przyspieszającej metabolizm
- jadłospisy w blogowym sklepiku, np. z daniami kuchni polskiej, dla lubiących chleb, lubiących słodkości i inne
>Drukuj stronę w przyjaznym formacie
- Zapraszam do zapisania się do newslettera, w którym przesyłam ciekawe materiały niepublikowane na blogu.
- Dołącz do zamkniętej grupy na Facebooku Szybki metabolizm – wiedza i wsparcie.
- Zapraszam także do mojego blogowego sklepiku m.in. z jadłospisami w wersji full wypas i e-kursem „Dieta dla początkujących”.


2 komentarze
Magda K.
Zdradzę patent Aśki na podsmażanie bez tłuszczu – podlewa to co jest na patelni odrobiną sosu tamari. 😛
A te kulki czekoladowe – wygodniej jest gdy się je „ubije”, ugniecie dnem szklanki w jakiejś niewielkiej formie – potem dobrze schłodzić i można kroić na batoniki.
Ewa - SzybkaPrzemiana
Dorzucam kulki do listy przepisów do wypróbowania, mam też przepis od czytelniczki na kulki owsiano-kokosowe, ale nigdzie nie mogłam znaleźć oleju kokosowego nierafinowanego i w końcu zamówiłam wczoraj przez internet.