Awokado zapiekane z jajkiem
Efektownie wyglądająca i smaczna przekąska fazy 3. Idealne połączenie białka i zdrowego tłuszczu.
Danie 3. fazy diety przyspieszającej metabolizm. Składniki na dwie przekąski lub dodatek do dania głównego.
Składniki:
- jedno dojrzałe awokado,
- 2 małe jaja,
- sól, pieprz, inne lubione przyprawy,
- opcjonalnie: łyżka posiekanej natki lub szczypiorku do posypania gotowego dania,
- opcjonalnie: plasterek wędliny bez azotanów (pokrojony w kostkę, dodany przed pieczeniem).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
- Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę i jeszcze lekko wydrążyć, aby jajko się zmieściło.
- Przekrojone awokado ułożyć na formie do muffinków lub w innym naczyniu, w którym będzie bardzo stabilne i nie będzie się przechylać, gdyż jakikolwiek przechył spowoduje, że jajko wypłynie.
- Do połówek awokado wybić delikatnie jajka (jedno jajko do jednej połówki), oprószyć przyprawami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut lub trochę dłużej – jajko powinno być ścięte.
Mój komentarz:
To danie to amerykański klasyk diety paleo i trzeba przyznać, że nie tylko dobrze smakuje, ale też ładnie wygląda. Może stanowić samodzielną przekąskę (jako dodatek będą pasowały pomidory) lub śniadanie (wówczas trzeba dodać ziarna i również jakieś warzywa).
Wariant: jeśli nie chce Ci się bawić we wbijanie jajka do awokado (to wymaga precyzji), po prostu pokrój awokado w grube plastry, ułóż w małym naczyniu do zapiekania i na nie wybij jajko. Efekt smakowy będzie taki sam.
2 komentarze
Macola
dlaczego na przekąskę podana jest proporcja całego awokado? (w porcjach na blogu wyraźnie jest napsane przekąska – 1/2 awokado)
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tak, jedna porcja to pół awokado + jedno jajko oczywiście.