Jadłospis czytelniczki Joanny (1)
Bardzo często dostaję prośby, aby na blogu zamieszczać więcej jadłospisów i tak też się stanie. Autorką dzisiejszego menu jest Joanna, koleżanka Magdy, której jadłospis poznaliście jakiś czas temu.
Zobacz także dwa pozostałe jadłospisy Joanny – tutaj i tutaj.
Joanna:
- kobieta pracująca, na co dzień gotująca rodzinie smakołyki,
- bywająca bardzo często na siłowni (nawet 2 x dziennie),
- nie dbająca o regularne posiłki czego efektem są nadliczbowe kilogramy, których od dawna nie może się pozbyć.
- na diecie od półtora tygodnia z efektem -3 kg,
- dieta u niej działa nie tylko na wagę, ale i na bezsenność oraz dotąd niepohamowany pociąg do nocnego jedzenia, które zniknęły jak ręką odjął,
- lubi gotować i lubi kuchenne nowości, dlatego przygotowała ciekawy jadłospis.
Faza 1 (poniedziałek , wtorek)
śniadanie: szklanka ugotowanego ryżu lub płatków owsianych z owocami leśnymi (maliny, jeżyny, borówki, jagody) sałatka z pomidora i ogórka
przekąska: jabłko
obiad: zupa minestrone + owoc grapefruit lub pomarańcza
składniki na 3 porcje:
1 puszka fasoli red kidney, 4 szklani bulionu eko, 3 szklanki pomidorów pokrojonych w kostkę, 1 szklanka pokrojonej w plastry marchewki, 1 szklanka pokrojonej w kostkę cukinii, 1 szklanka poszatkowanej kapusty, 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę, 2 zmielone ząbki czosnku, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka pietruszki, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 3 szklanki ugotowanego makaronu/ryżu/kaszy
Wszystkie składki włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Na koniec dodać wybrane ziarna.
przekąska: owoc brzoskwinia lub gruszka
kolacja: miska brokułów z kurczakiem:
składniki na 2 porcje:
2 szklanki bulionu eko, 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1/4 szklani posiekanej marchewki, 1/4 szklanki posiekanego selera naciowego, 1 łyżka natki, 1 łyżeczka czosnku, 2 szklanki ugotowanego brązowego ryżu, 240 g pieski kurczaka pokrojonych na kawałki, 2 szklanki różyczek brokuła, 1 łyżka soku z limonki, 1/2 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki pieprzu
Bulion z warzywami oprócz brokułów doprowadzić do wrzenia i gotować 20-25 minut.
Kurczaka wymieszać z brokułami, sokiem z cytryny , natką, solą i pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 30-35 minut.
Kurczaka podawać na ryżu z ugotowanymi warzywami.
Faza 2 (środa, czwartek)
śniadanie: sałatka z puszki tuńczyka, sałaty, ogórka, papryki i cebulki
przekąska: wędzony filet z kurczaka 60g z papryką ( lub fasolka, brokuł jak za dużo papryki)
obiad: szaszłyki z marynowanego kurczaka i warzyw
przekąska: kurczak wędzony 60 g z ogórkiem ( lub fasolka, brokuł )
kolacja: Papryka faszerowana sałatką z tuńczyka lub łososia
składniki na 2 porcje:
200 g tuńczyka lub łososia, 1/2 szklanki ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę, 1/2 szklanki selera naciowego pokrojonego na kawałki, 6 łyżek ostrej musztardy, koperek świeży, łyżeczka soku z cytryny, 2 papryki z odkrojoną górą i usuniętymi gniazdami nasiennymi
składniki wymieszać i włożyć do papryki
Faza 3 (piątek, sobota , niedziela)
śniadanie: jajo sadzone ze szpinakiem
1 i 1/2 łyżki oleju, 1 jajko + jedno białko, 1 szklanka szpinaku + 1,5 łyżki oleju, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu lub kaszy lub 2-3 wafle z ryżu brązowego, sól, pieprz, 1 grapefruit
jajko posadzić na rozgrzanym oleju, delikatnie posolić i popieprzyć, szpinak przesmażyć na oleju z ulubionymi przyprawami
przekąska: masło migdałowe 2 łyżki ( lub 1/4 szklanki dozwolonych orzechów) + duża marchewka
obiad: kokosowe curry z kurczakiem
Dodatkiem do curry jest surówka z kapusty pekińskiej z sosem z oliwy z oliwek, musztardy i czosnku, na deser szklanka borówek, malin lub jeżyny
przekąska: masło migdałowe 2 łyżki ( lub 1/4 szklanki dozwolonych orzechów) + duży pomidor
kolacja: sałatka
1 jajko ugotowane na twardo ( opcjonalnie puszka tuńczyka lub 120 g kurczaka), 1/4 kapusty pekińskiej lub pół opakowania mieszanki sałat, 1/2 papryki, 1 pomidor, 1 ogórek, 1 cebulka, 1/2 szklanki ugotowanego pęczaku lub ryżu, łyżka słonecznika lub pestek dyni, sos z 2 łyżek dozwolonego oleju, łyżki musztardy, łyżki soku z cytryny, szczypty soli, pieprzu, stewii + ulubione zioła
Zobacz także:
- inne jadłospisy diety przyspieszającej metabolizm
- jadłospisy w blogowym sklepie, np. z daniami kuchni polskiej, dla lubiących chleb, lubiących słodkości i inne
14 komentarzy
Weronika Małyszko
Przydałby się jeszcze jakiś wegański jadłospis.. Najlepiej dla osoby, która cały niemal dzień spędza poza domem jestem studentką i mam zajęcia od 8 do 19.. Byłabym wdzięczna za jakieś podpowiedzi 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Jeden wegański jest: https://szybkaprzemiana.pl/jadlospis-wegetarianski-diety-przyspieszajacej-metabolizm/, pomyślę o następnych.
Weronika Małyszko
Dzięki, nie zauważył am wcześniej 🙂 Ale ciężko niektóre te potrawy spakować ze sobą na uczelnię.. Ale spróbować zawsze można. Świetny blog! 🙂
Agnieszka
widze ze czesto laczy sie pomidory i ogorki w salatkach lub innych potrawach. z tego co wiem to nie nalezy laczyc tych dwoch warzyw…ogorek neutralizuje witamine C we wszelkich warzywach z ktorymi ma kontakt…wiec oczywiscie spozywanie ogorka w polaczeniu z innymi warzywami nie jest trujace ale pozbawia nas waznej witaminy…pozdrawiam.
olga
taki urok ma ogórek, choć wpis zrobiony był dawno to pozwolę sobie odpowiedzieć. Wystarczy skropić ogórka delikatnie sokiem z cytryny i nie należy się już więcej bać o witaminę C. Dodatkowo powiem, że znikome ilości witaminy C są rozkładane za pomocą askorbinazy, więc jeśli zależy nam na walorach smakowych potrawy uzyskanych po połączeniu warzyw to spokojnie można zjeść pomidora z ogórkiem. Pamiętajmy, że np: pomidorek to nie tylko źródło wit. C, inne składniki odżywcze zostają. Lepiej zjeść pomidora z ogórkiem, niż nic nie zjeść z obawy o wit. C
Ewa - SzybkaPrzemiana.pl
Całkowicie się zgadzam. Dodam jeszcze, że teza o niełączeniu ogórka z pomidorem to czysta teoria, nikt nigdy nie przeprowadzał badań na jej potwierdzenie.
Anita
Mam pytanie dotyczące warzyw: marchewki (gotowanej oraz surowej) oraz ogórków konserwowych – czy można? jeśli tak to w której fazie?
Ewa - SzybkaPrzemiana
Marchew surowa i gotowa – 1.i 3. faza
Ogórki konserwowe z reguły są w zalewie z cukrem, więc nie nadają się na dietę. Gdyby zalewa nie zawierała cukru i innych niedozwolonych składników, można je jeść w każdej fazie. Ogólnie ogórki są dozwolone we wszystkich fazach.
Anita
Dziękuję za odpowiedź. A co w takim razie z musztardą, w której składzie tez jest cukier, a często pojawia się w przepisach? Chyba nie trzeba robić jej samemu? :/
Ewa - SzybkaPrzemiana
Musztarda ma tak śladową ilość cukru, że nie należy się tym przejmować. Są też dostępne musztardy bez cukru, np. dijon, ale jest bardzo ostra.
Anita
Ooo, to dobra wiadomość. Dziękuję! I jeszcze jedno pytanie: gdzieś na blogu przeczytałam, że w 3 fazie można używać olej słonecznikowy. Koleżanka ma książkę (ja póki co tylko bloga czytam) i mówiła, że nie znalazła żadnej informacji o oleju słonecznikowym. Więc bardzo proszę o informację, można czy nie? To chyba zdecydowanie najtańsza olejowa alternatywa z tych, które są dozwolone…
Ewa - SzybkaPrzemiana
W książce nie ma o tym, ale w jednym z artykułów na swojej stronie Pomroy wymienia olej słonecznikowy jako dozwolony. Wnioski z tego artykułu zamieściłam we wpisie: https://szybkaprzemiana.pl/olej-jaki-wybrac/
Anita
Bardzo dziękuję za tak szybkie odpowiedzi. Bardzo mi to pomaga w pierwszych dniach diety. To mój pierwszy tydzień, dlatego to jeszcze nie koniec pytań, myślę że w drugiem tygodniu będę już znacznie mądrzejsza ;). Bardzo proszę jeszcze o odpowiedź, czy w fazie 3 jest jakaś konkretna nieprzekraczalna ilość oliwy/oleju, którą można zjeśc podczas jednego posiłku? W przepisach jest to tak różnie, że nie mam jasności. Chodzi o to, by nie zjeść za dużo tych zdrowych tłuszczy. Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂
Ewa - SzybkaPrzemiana
Tutaj wyjaśnienie: https://szybkaprzemiana.pl/zdrowe-tluszcze-w-3-fazie-diety-ile-mozna-ich-zjesc/