Przepisy

Korzenne ciasto dyniowe (bez mąki i cukru)

Wilgotne i aromatyczne z idealnym składem. Ciasto bez mąki, na bazie zmielonych płatków owsianych i pestek słonecznika, z dodatkiem świeżej dyni.

Zobacz także:

Danie Diety Przyspieszającej Metabolizm. Faza 3. Składniki na 4-5 porcji śniadaniowych. 

Składniki 

  • 1 szklanka dowolnej dyni startej na tarce o grubych oczkach (ok. 150 g),
  • szklanka płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika,
  • 2 jaja eko,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego płynnego,
  • 2/3 szklanki ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • szczypta soli.
  1. Nastawić piekarnik na 180 stopni.
  2. Płatki zmielić w mikserze na mąkę.
  3. Pestki słonecznika również zmielić.
  4. Jajka zmiksować z ksylitolem i olejem. Wmieszać łyżką zmiksowane płatki, pestki słonecznika i wszystkie pozostałe składniki. Na końcu dodać dynię, wymieszać.
  5. Foremkę do ciasta (małą keksówkę, ok. 20 x 10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Przełożyć ciasto do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Piec 3o min. do tzw. suchego patyczka.

Mój komentarz:
Typowo jesienne ciasto, w którym mąka została zastąpiona zmielonymi płatkami owsianymi i pestkami słonecznika. Dzięki dodatkowi dyni jest wilgotne, ale też wzbogacone o wiele cennych składników odżywczych. Generalnie jego skład jest bez zarzutu – można jeść na zdrowie.

Ono oczywiście dość mało wyrasta, ponieważ jest pozbawione mąki (a dokładniej glutenu), ale tak ma być, nie jest to jego wada, lecz cecha wskazująca na to, że można jeść bezkarnie 🙂

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

8 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *