Przepisy

Młoda kapusta

Danie diety przyspieszającej metabolizm. Dozwolone we wszystkich fazach, szczególnie polecane dla fazy 2.
Można jeść bez ograniczeń ilościowych.

Składniki:

  • główka młodej kapusty,
  • 5 listków laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1-3 ząbki czosnku (opcjonalnie),
  • sól, pieprz.

1. Kapustę obrać z zewnętrznych, gorszej jakości liści, przekroić na pół, następnie na ćwiartki, po czym pokroić w paseczki.
2. Włożyć kapustę do garnka, zalać gorącą wodą tak, aby tylko zakryła kapustę. Wody ma być jak najmniej, żeby danie miało gęstą konsystencję.
3. Włożyć do wody listki laurowe, ziele angielskie, przyprawy, obrany i pokrojony czosnek.
4. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie miękka, prawie rozpadająca się (przynajmniej ja lubię ją w tej wersji, ale można gotować krócej).

Mój komentarz:
To proste danie jest ostatnio moim hitem diety przyspieszającej metablizm. Można je jeść bez żadnych ograniczeń, można w razie napadów głodu najeść się do syta, także między posiłkami. Szczególnie polecam w 2. fazie, kiedy nie ma zbyt wielkiego wyboru produktów, ale także w pozostałych fazach – w 1-szej i 3-ej można dodać pomidory z puszki lub trochę koncentratu pomidorowego, a w 3-ej dodatkowo trochę oliwy z oliwek.
Warto też pamiętać, że kapusta zawiera wiele cennych składników odżywczych, których nie będą tutaj wymieniać, powiem tylko, że jest bardzo polecana przez H. Pomroy (autorkę diety) jak świetny przyspieszacz metabolizmu.

image_print

Absolwentka psychodietetyki i autorka bloga SzybkaPrzemiana.pl, gdzie od 10 lat propaguje zdrowe odżywianie, aktywny styl życia i doradza w zakresie Diety Przyspieszającej Metabolizm i innych zdrowych diet.

11 komentarzy

  • Blanka

    przeczytałam właśnie powyższy wpis i muszę przyznać, że ja też od kilku tygodni jestem fanką młodej kapusty z różnymi dodatkami. Generalnie duszę ją z cebulką, pieczarkami, czosnkiem, czasem też dodaję czerwoną paprykę i zawsze dużą ilością koperku . Z uwagi na to, że nie jadam mięsa (oprócz ryb) to np. w FAZIE 1 zjadam ją np. z kaszą gryczaną ugotowaną we własnej roboty soku pomidorowym z czerwoną papryką (pyszności !!!), ewentualnie rybą i ryżem/kaszą lub aby nie jeść cały tydzień ryby i mieć jakąś odmianę łączę ją z soczewicą i ryżem (….. właśnie zjadłam taki obiadek mniam mniam :)), w FAZIE 2 mam jako dodatek do ryby, a w FAZIE 3 albo z rybą albo zagęszczam zmiksowaną ciecierzycą lub jako dodatek do humusu, który też uwielbiam :). Życzę smacznego 🙂 … Właśnie jestem w trakcie 4 tygodnia i zgodnie z wagą dziś o poranku schudłam ok 6 kg. Jestem z siebie BARDZO dumna i dalej trzymam kciuki za siebie bo przede mną jeszcze daleka droga, za Ciebie Ewa, za wszystkich dzielnie walczących z wszystkimi pokusami (nie będę wymieniać jakimi aby oczywiście nie kusić :)). Namówiłam już kilka koleżanek (a może same się namówiły widząc moje pierwsze efekty) na zapoznanie się z nią i poleciłam również Twoją stronę 🙂
    Życzę miłego dnia i smacznego 🙂

  • jolas

    Bardzo podoba mi się ta strona, od 7.08 jestem na tej diecie i jak na razie to rewelacja. Mam tych kilogramów do zgubienia ogrom bo zaczynałam z wagą 88,4. Po dwóch dniach 85,7, nie mogłam uwierzyć, dwa razy wchodziłam na wagę. biorę tabletki hormonalne i bardzo gromadzi mi się woda w organiźmie a a tej diecie ciągle biegam gdzie król piechotą chodzi i chyba dlatego taki duży spadek. Cieszę się że jest taka strona bo jakoś tak raźniej z innymi. Pozdrawiam

    • SzybkaPrzemiana.pl

      Witam Jolas i cieszę się, że blog jest pomocny. Przy okazji pozdrawiam wszystkie czytelniczki i dziękuję za komentarze (dostęp do internetu mam na razie ograniczony, ale widzę, że jest tu sporo zorientowanych osób odpowiadających na bieżąco na pytania, dzięki!)

  • Alexa

    Kapusta pyszna. Ponieważ bardzo lubie koperek, dodaje cały duży pęczek i sok z cytryny. Pod koniec wrzucam surowa pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę. Dusi sie dosłownie pare minut w kapuście i jest pyszna ,soczysta. Perfekt dla 2 fazy.

  • Magda K.

    A jak bym zrobiła tą kapustę – duszoną z rybą solą? dobre by to było?Chodzi mi o śniadania drugiej fazy – bo mi już tuńczyk i łosoś bokiem wyłazi. Od tych smakołyków w tyłku mi się przewraca 🙂

  • Magda K.

    Zrobiłam tą kapustę tak jak pisałam – z solą (rybą:)). Kapusta była tak teraz z warzywniaka, przyprawy jak przepisie plus pół wielkiego pęczka koperku plus kilka pieczarek i kawałek papryki. Jak sie trochę podgotowało to na wierzchu ułożyłam pokrojoną w kawałki przyprawioną solę i tak dusiłam kilka chwil do miękkości ryby. Nie mieszałam coby ryba się nie rozwaliła. I dziś odgrzałam to sobie na śniadanie – o mamuchnu, jaka pycha!!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *